Zeytinyağlı Ekşi Elma Dolması |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağlı Ekşi Elma DolmasıEkşi Elma Dolması Tarifi - Ekşi Elma Dolması Yapılışı - Ekşi Elma Dolması Nasıl Yapılır - Ekşi Elma Dolması Malzemeleri Malzemeler : Dolma İçi : Pirinç 3 Kahve Fincanı Soğan (küçük doğranmış) 7 Adet Zeytinyağı ¾ Bardak Küçük domates (kabuğu ayıklanmış, küçük doğranmış) 2 Adet Siyah üzüm 2 Çorba Kaşığı Çam fıstığı 1 Çorba Kaşığı Dereotu 1/2 Demet Su (dolma içine) 1 ½ Bardak Şeker 1 Tatlı Kaşığı Tuz-karabiber Dolma Yapmak İçin : Orta boy ekşi yeşil elma 6 Adet Komili Sızma Zeytinyağı ¼ Bardak Su (tencereye) 1 Bardak Su Süslemek İçin : Taze nane yaprağı YAPILIŞI: 1- Pirinci ayıklayın; üstünü kaplayacak kadar sıcakça su ekleyin; su soğuyuncaya kadar bekletinSonra iyice durulayın ve süzerek bir kaba alın 2-Bir tencerede zeytinyağı, soğan, çam fıstığı ve tuz koyarak, soğanlar pembeleşene kadar kuvvetli ateşte karıştırarak 20-30 dakika kavurun 3- Soğanlara, süzülmüş pirinçleri koyarak karıştırın; 10 dakika daha kavurun, su, domatesler (veya yarım kahve fincanı domates salçası), siyah kuru üzüm,şeker, karabiber ve dereotunu ekleyin; iyice karıştırdıktan sonra, pirinçler suyunu çekip uzayıncaya kadar, tencerenin ağzı kapalı olarak, kısık ateşte tekrar 15-20 dakika pişirin Ateşten alarak ılınması için bekletin DOLMANIN HAZIRLANIŞI : 1- Harç ılınınca, Baş kısmını kapak gibi kesip, soyacak ile iç çekirdeklerini çıkarıp, oyduğunuz,ekşi elmaların içlerini pek sıkı olmamak üzere harç ile doldurun 2- Bu ekşi elmalrın, kapak tarafları üste getirilmiş olarak tencereye yerleştirin, üstlerine 1 bardak su, yarım çorba kaşığı tuz ile çeyrek bardak Komili Sızma zeytinyağını katarak, tencerenin kapağını kapatın 3- Tenceredeki su çekip elmalar yumuşak bir hal alıncaya kadar orta kuvvetteki ateşte yaklaşık 45-60 dakika arasında pişirin Sonra, tencereyi ateşten alarak, ekşi elma dolmalar iyice soğuduktan sonra tabağa alın ve taze nane ile süsledikten sonra servis yapın |
|