06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Osmanlı Keşkek
Osmanlı Keşkek Tarifi - Osmanlı Keşkek Yapılışı - Keşkek Nasıl Yapılır
Malzemeler: (8 kişilik)
1 kg kuşbaşı doğranmış parça et
3 su bardağı aşurelik buğday (döğme)
1,5 su bardağı nohut
2 orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı tuz
pul biber
kimyon
3 çorba kaşığı tereyağ
Yapılışı: Nohutu ve aşurelik buğdayı ayıklayıp yıkadıktan sonra, akşamdan ıslatın Soğanları ince ince doğrayın Et, nohut, döğme, soğan ve tuzu bir tencereye koyup üzerine bol su ilave edin, et ve nohutlar dağılana kadar kaynamaya bırakın İyice pişmeden suyunu çekerse üzerine kaynar su ilave edebilirsiniz Kaynamaya başlayınca üzerinde biriken köpükleri alın Suyunu çekme derecesine gelince pul biber, kimyon ve karabiber ekleyin Kısık ateşte, tahta bir tokmakla muhallebi kıvamına gelene kadar dövün Keşkeği sunarken kızdırdığınız tereyağını da üstünde gezdirin
Keşkek, tipik bir iç Anadolu yemeği  Türk, Kürt ve Ermeni, Anadolu’lu çeşitli toplulukların bol etle şenlenen bayram sofralarında zevkle kaşıklanan törensel bir lezzet  Üstelik yalnızca bayram günlerinde değil, doyurucu ve tok tutucu özelliğiyle sabah erken tarlaya giderken de yenilecek en iyi “sabah aşı” Bu yemeğin temel özelliği, döğme ile etin tam anlamıyla birbirine karışması, “hemhâl” olması  Ermeniler, “harisa” diye adlandırdıkları yemeğe soğan ve nohut koymuyor, eti ise koyunun karnının alt tarafından (pançeta) alıyorlar
|
|
|