Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kafkas, paste, yemeği, şıpsi

Şıpsi Paste Kafkas Et Yemeği

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şıpsi Paste Kafkas Et Yemeği








Şıpsi paste kafkas mutfağına ait önemli yemeklerden biri bu yemeğe o kadar önem veriliyor ki kafkasya'daki geleneklere göre tavuğun hangi kısmının kimin tarafından yeneceği yemek sofraya gelmeden (misafirlerin saygınlık+yaşlarına göre) belli oluyor bu yüzden de çocuklara hep kanatlar düşüyor


malzemeler:



1et malzemeleri:


◦1 bütün tavuk



◦4 baş kuru soğan



◦tuz



2çorba malzemeleri:


◦2 yemek kaşığı tereyağı



◦1 yemek kaşığı domates salçası



◦5-6 adet patates, soyulup karelere bölünmüş



◦5-6 diş sarımsak



◦2,5 yemek kaşığı un



◦1,5 lt tavuğun haşlama suyu



◦1,5 lt su



◦tuz



◦1 yemek kaşığı kişniş, havanda dövülmüş



3paste malzemeleri:


◦2 su bardağı pilavlık bulgur



◦yarım su bardağı pirinç



◦6 su bardağı su



◦tuz



4sos malzemeleri:


◦2 yemek kaşığı zeytinyağı (veya tereyağı)



◦3 diş sarımsak, soyulup doğranmış



◦1 tatlı kaşığı pulbiber


tavuğun hazırlanması:


1 tavuğun butlarını, kanatlarını, göğüs ve sırt kısımlarını parçalara ayırın derilerini soyup iyice yıkayın (kanatları soyamazsanız ocakta ateşin üzerinde tütsüleyin)


2 etleri bir tencere alarak üzerlerine çıkacak kadar soğuk su ekleyin soyulmuş 4 baş soğanı bütün olarak tencereye ilave edin en son tuz ekleyip haşlayın


çorbanın hazırlanması:


1 tereyağını ve salçayı bir tencereye koyun salça kavrulduktan sonra patatesleri ve sarımsakları ilave edip bir süre kavurun kaurma esnasında patatesler tencereye yapışmaya başlarsa 1-2 kaşık et suyu ekleyebilirsiniz


2 ardından suyu ve et suyunu tencereye ekleyin patatesler ezilmeye müsait bir hal alana kadar pişirin


3 2,5 yemek kaşığı unu 1 kase soğuk suda ezin çorbanın suyundan kaseye 1-2 kaşık ekleyerek kasedeki suyu ılıtın ardından çorbayı devamlı karıştırarak kasedeki suyu tencereye ekleyin ara sıra karıştırmak suretiyle 10 dakika pişirin tuzunu ekleyip tencerenin altını kapatın


paste'nin hazırlanması:


1 çorba pişerken bulgur ve pirinci karıştırıp birkaç kez suyunu değiştirerek yıkayın yıkadıktan sonra su ve tuzla birlikte tencereye koyun tencereyi ocağa alın


2 bulgurlar ve pirinçler sularını çektikten sonra tencerenin altını kapatın tercihen tahta spatula yoksa delikli bir kepçe ile pasteyi yoğurun (spatulayı ara sıra çorbaya batırabilirsiniz) pasteniz hamura yakın bir kıvama gelince üzerini spatulayla düzleştirin


sosun hazırlanması:


1 zeytinyağını tencereye alın doğranmış sarımsakları ekleyin yağ kızınca pul biberi ilave edin etleri bu sosun içine teker teker alın , alt ve üstlerini kızartın


servis yapılması:


1 yuvarlak ve derince bir tepsiye önce pastenizi ortası boş kalacak şekilde (havuz şeklinde) yayın havuz kısmına çorbasını koyun etrafına etleri dizin çorbanın üzerine sostan biraz gezdirin ve kişniş serpin


2 tabaklara koyarken 1 kaşık paste, çorba ve 1 parça tavuk olmak üzere ayranla servis yapın


not: bu yemeğin çorbası anadolu'nun bazı yerlerinde sütle beyaz bir çorba olarak hazırlanıyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.