06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İyi Turşu Nasıl Yapılır
turşu yapımı - turşu nasıl yapılır - turşu yapmanın püf noktaları
İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir Aksi halde,turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur Tuz oranının az olması ise, istenmeyen zararlı canlılann üremesine ve yumuşamaya neden olur
Turşu yapımında sebzeler, %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılır Sebzeler üzerine salamura döküldügünde, sebze ve salamura arasındaki tuz alışverişi nedeniyle, salamuranın tuz oranı azalır Bunun için, hazırlanacak salamuranın, baslangıçtaki tuz oranı daha yüksek olmalıdır Ya da, kontrol edilerek ekşilen tuz ilave edilebilir salamura, turşusu kurulacak sebze üzerine döküldügü zaman, tuzun bir kısmı sebzenin içerisine girer Böylece birkaç gün sonra tuz oranı %4’e düşer ve daha aşağı inmez
Salamura hazırlanırken;
%8 tuzlu su yapmak için; 80 gr tuz 1 litre suda eritilir Eger bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır
Eğer tuz tartılamıyorsa, o zaman %8 tuzlu su, pratik olarak şöyle yapılabilir: Suyun her litresi için 5 yemek kaşığı silme tuz hesap edilir
%10 tuzlu su hazırlamak için 100 gr (veya 6 yemek kaşığı) tuz 1 litre suda eritilir
Eğer istenirse, turşuya, salamuranın %10’u oranında sirke ilave edebilirsiniz
Sebze Seçerken;
Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur
Turşuyu, ekşimesi için 18~20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin
Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin Turşunun üzerinde beyaz, kalın bir zar halinde maya tabakası oluşursa, bunu temizleyin
2 turşu yapımı tarifi
2 lt suya 2 su bardağı sirke, 10 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı tepeleme kalın tuz (kristalize halde satılanlardan olmasa daha iyi), kereviz sapı (bolca olabilir), varsa koruk halinde yoksa olgun hali ile çekirdeksiz bir avuç üzüm ve acılı istiyorsan bir avuç kadar kırmızılaşmış süs biberi  
kavanozun dibine birkaç diş sarımsak, kereviz sapı ve üzümü attıktan sonra salatalıkları koyuyorsun, arada yine sarımsak, kereviz, üzüm atıyorsun en son kavanozun ağızına kadar doldurduktan sonra bolca kereviz sapı ve yaprağı ile ağızını örtüp, sirke, tuz karışımlı suyu döküyorsun yazın 1 hafta, kışın 10 gün içinde turşun hazır
ikinci turşu yapımı
2 kilo sirkeyi,1 su bardağı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı tuz ile birlikte kaynatın Patlıcan, biber, taze fasulye,kırmızı etli biber gibi sebzelerden sadece birisini kullanarak bu turşuyu yapabilirsiniz Hepsindende yapmak istiyorsanız, ayrı ayrı kavanozlara koyunuz Mevcut malzemeyi kaynattıktan sonra hangi sebzenin turşusunu yapacaksanız, o sebzeyi bir çatalın rahat batabileceği yumuşaklıkta bu malzemenin içinde hafif haşlayınız Temizlenmiş ve doğrnmış 1 baş sarımsağı,haşlayıp soğuttuğunuz sebzeyi,kaynattığınız sirkeli malzemeyi bir kapta iyice karıştırınız Karışımı cam kavanoza koyup 1 ay sonra servise sunabilirsiniz
|
|
|