Konserve Yapımında Dikkat Edilecek Hususlar |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Konserve Yapımında Dikkat Edilecek HususlarKonserve Yapımında Dikkat Edilecek Hususlar - konserve yaparken nelere dikkat edilmeli Konserve Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar ![]() 1 Konservelik meyve ve sebzenin seçilmesi:Konserve yapılacak meyve ve sebzeler taze, olgunlaşmış, yarasız, çürüksüz olmalıdır ![]() 2 Kavanoz ve kapaklarının kontrolü:Konservede kullanılacak kavanozlar ile kapakları teker teker gözden geçirilerek içlerinde ağızları kırık veya gövdeleri çatlak kavanozlar ile kenarları ezilmiş, contasının lastiği kopmuş veya zedelenmiş kapaklar varsa bunlar ayıklanıp kullanılmamalıdır ![]() 3 Kavanoz ve kapakların yıkanması:Kavanozlar ile kapakları sıcak deterjanlı suda fırçalanarak iyice yıkanmalı ve bol su ile durulanarak her türlü bulaşma riski en aza indirilmelidir ![]() 4 Kavanozların fazla doldurulmaması:Kavanozlar hiçbir zaman meyve veya sebze ile ağzına kadar doldurulmamalı, konservenin dayanma süresini artırmak amacıyla sebzelerde tuzlu su koyabilmek için 1/5'ini, meyvelerde şeker şurubu koyabilmek için 1/4 ünü boş bırakmalıdır ![]() 5 Kavanoz ağızlarının silinmesi ve kapatılmasıKavanoz ağzına yapışmış parçacıklar kapağın iyi kapanmasına engel olacağından ilerde kavanoz buradan hava alarak içindeki konservenin bozulmasına neden olabilir |
|
|
|