![]() |
Temel Sos Familyalari |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Temel Sos FamilyalariTEMEL SOS FAMİLYALARI Şimdi dilerseniz bu temel sosların içeriklerini ve bunlardan türetilen diğer alt sosların bir aile ağacını vereyim ![]() ![]() ![]() ESPANYOL SOS: Kahverengi stok, kahverengi meyane, domates ![]() Bordelaise (Bordo-usulü) - Kırmızı şarap, soğan Lyonnaise (Lyon usulü)- Beyaz şarap, soğan Diable (şeytan) - Beyaz şarap, soğan, kırmızı biber Madeire - Madeira şarabı Perigeux (Perigordda bir köy adı) - Madeira, dana stok, trüf Piquante (mayhoş-baharatlı) - Beyaz şarap, sirke, kornişon, kapari Poivrade (biberli)- Sirke, karabiber Kırmızı şarap sosu - Suyu çektirilmiş kırmızı şarap Robert - Beyaz şarap, soğan, hardal VELUTE (Kadifemsi) SOS: Beyaz stok, sarı meyane ![]() Beyaz Bordelaise - Beyaz şarap, soğan Ravigote (canlandırılmış) - Beyaz şarap, sirke Supreme - Tavuk stoku, taze krema BEŞAMEL SOS: Süt, beyaz meyane ![]() Creme - İlave olarak krema Mornay - Peynir, balık ya da tavuk stoku Soubise (Bir Mareşalin ismi) - İlave soğan püresi HOLLANDEZ SOS: Tereyağı, yumurta, limon suyu veya sirke ![]() Mousseline (tülbent) - Çırpılmış krema Bearnaise (Bernez) sos - Beyaz şarap, sirke, soğan, tarhun otu ![]() CarÆme, bu müthiş buluşundan dolayı çok mutluydu ![]() ![]() KLASİK FRANSIZ SOSLARI Aslında bu sistemin ne kadar başarı sağladığını anlamak için, Fransız mutfağının ve belki de dünya gastronomisinin gelmiş geçmiş en önemli ismi efsanevi şef Auguste Escoffierin yorumlarına bakmak yeterli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fransız soslarının gelişimi elbette CarÆme ile sona ermiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sos, gerçekten de karmaşık ama çok hoş bir konu ![]() ![]() ![]() FANİ DÜNYA Fransa ırmaklarında mavna turları İyi yemek ve şarap meraklısı iseniz ve bir de gezmeyi çok sevip herkesin gitmediği yerleri tercih ediyorsanız, Fransada mavnalarla düzenlenen gurme turlarını düşünebilirsiniz ![]() ![]() şarap bağları gezilerini de içeriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|