![]() |
Şeffaf Paça Donması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeffaf Paça DonmasıŞeffaf Paça Donması Tarifi - Şeffaf Paça Donması Yapılışı - Şeffaf Paça Donması Nasıl Yapılır - Şeffaf Paça Donması Malzemeleri 10 adet keçi veya koyun paçası 1 adet limon suyu 12 bardak su 2 kahve kaşığı kırmızı biber 1 adet limonun soyulmuş kabuğu 2 kahve kaşığı karabiber 5 diş sarımsak 1 adet küçük kornişon 1/2 çorba kaşığı zeytinyağı 1/2 çorba kaşığı tuz 1 çorba kaşığı dolusu kapari 1 adet haşlanmış havuç 5 adet yumurta akı 1 çorba kaşığı rendelenmiş hardal kökü 1 ![]() 4 diş döğülmuş sarmısak 2 adet komprime et suyu hülâsası 8 adet jölatin yaprağı 2 ![]() 1/2 bardak sirke 1 kahve fincam rendelenmiş hardal kökü 1) Bir tencereye 12 bardak su, 1 adet limon kabuğu, 1 diş sarmısak, 1/2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1/2 çorba kaşığı tuz ile üstleri kazınmış, çatalların iuralarındaki kıl keseleri kesilmek suretile çıkarılmış, tütsülenmiş ve iyice yıkanmış 10 adet keçi veya koyun paçası koyarak, tencereyi kuvvetli ateşe oturtmalı, su kaynaymca üstünde hasıl olmaya başlı-yan köpükleri alıp attıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak, paçalar pişipte ilik gibi bir hale gelinceye kadar bunları gayet küçük ateşte aşağı yukarı on saat pişmeye bırakmalıdır ![]() ![]() 2) Pişirmiş olduğumuz bu paçaları bir delikli kepçe ile suyundan çıkararak içlerindeki bütün kemikleri temizlemeli, sonra da paçaları fındık büyüklüğünde parçalara doğradıktan sonra, bunlara 2 kahve kaşığı kırmızı biber, 2 kahve kaşığı karabiber, gayet küçük doğranmış 1 adet kornişon, yine gayet küçük doğranmış 1 adet küçük havuç, 1 çorba kaşığı dolusu kapari, 1 çorba kaşığı rendelenmiş hardal kökü, 4 diş doğulmuş sarmısak ile 1 miktar tuz ilâve etmeli ve hepsini iyice bir karıştırdıktan sonra bir tarafa bırakmalıdır ![]() 3) Diğer taraftan aşağı yukarı 8 bardak gelmekte olan paça suyunu ince bir süzgeçten süzdükten sonra yarısı tebahhur edipte aşağı yukarı 4 bardağa ininceye kadar kapaksız olarak kaynatmak suretiyle paça suyunun azalmasını temin etmeli ve ateşten çekmelidir ![]() ![]() 4) Kaynatarak 4 bardağa indirmiş olduğumuz paça suyuna 1 ![]() ![]() ![]() 5) Ateşten almış olduğumuz bu paça suyunu pek ince olmıyan bir peçeteden geçirmek suretiyle başka bir kaba süzerek suyu şeffaf bir hale getirdikten sonra buna 2 ![]() ![]() 6) Formadaki su koyulaşmaya başlayınca buna, küçük kesmiş ve muhtelif malzemelerle karıştırmış olduğumuz paçaları ilâve etmeli, sonrada formadaki paçaların iyice donması için serince bir yere veya buz dolabında 4-5 saat kadar bırakmalıdır ![]() ![]() 7) Sonra forma veya kâse içinde iyice donmuş olan paçaları azamî yarım dakika kadar ılıkça suya sokup çıkardıktan sonra üstüne bir kapak kapatmalı ve formaja alt üst etmek suretiyle tabağa almalı ve yanında yarım bardak sirkeye bir kahve fincanı rendelenmiş hardal kökü olduğu halde paçayı servis yapmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|