Çilek Reçeli -Osmanlı Çileği |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çilek Reçeli -Osmanlı ÇileğiÇilek Reçeli Tarifi - Çilek Reçeli Nasıl Yapılır - Çilek Reçeli Malzemeleri Malzeme Listesi * 3 Kilogram Osmanlı Çileği * 2 Kilogram Şeker (Toz) * 1 Çay Kaşığı Limon Tuzu * 1 Çay Bardağı Su Çilek Reçeli -Osmanlı Çileği İle- Nasıl Yapılır? 1 Sapları ayıklanmış yıkadıktan sonra (yıkamayı cok nazik yapmalıdır, bu cins çilek daha çabuk ezilir) çilekleri bir tencereye "önce bir kat şeker" sonra çilekler daha sonra bir kat daha şeker şeklinde yerleştirin 2 Kapağını kapatıp oda sıcaklığında sabaha kadar bekletin 3 Sabah suyunu salmış ve şekeri emmiş çilekleri ateşe koyun içerisine suyu ekleyip (eğer saldığı su çoksa su eklemeye gerek yoktur) kaynamaya alın 4 Üzerinde oluşan köpükleri ara sıra tel süzgeçle alarak kaynatmaya devam edin 5 Kıvamı koyulaşmaya başlayınca limon tuzu ekleyin bir süre daha kaynattıktan sonra ateşten alın 6 Hazırlanan reçel soğuduktan sonra kavanoza boşaltın ve kapağını sıkıca kapatıp saklayın Not: 1 Bu tarifin 3 kilo olarak vermemizin sebebi Osmanlı Çileğinin nadir bulunması yüzünden bir sonraki mevsimine kadar bu ölçüde hazırladığınız reçelin yetmesini sağlamaktır Dilerseniz aynı oranlama ile malzemeleri azaltabilirsiniz 2 Osmanlı çileği mevsim normallerinde, haziran ayı başlarında ilk meyvesini vermeye başlar genellikle sepetlerle satılır, haziran ayı sonuna doğru artık meyve vermez Çok hoş kokulu küçük taneli ve açık pembe renktedir Bu reçeli yapmak için çilekleri şekerde dinlenmeye aldığınızda yada pişirmeye başlayınca bütün evinizi muhteşem bir çilek kokusu kaplayacaktır 3 Osmanlı Çileğinin Tarihçesi- Çilek ile ilgili ilk bilgiler MS 23-79 yılları arasında yaşayan botanikçi Tillius tarafından aktarılır Çilek, Fransa da gelişir ve sonraki yıllarda kültürel değerini artırmaya başlar Karadeniz Ereğli ye özgü Osmanlı çileği ise kralların yiyeceği ve içeceği olarak da adlandırılır İlk olarak 1920 li yıllarda Karadeniz Ereğli de ekimine başlanmıştır Afiyet Olsun |
|