Makarna Kültürü Ve Makarna Çeşitleri |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Makarna Kültürü Ve Makarna Çeşitlerimakarna - makarna çeşitleri - makarna sosu tarifleri MAKARNA ÇEŞİTLERİ Lazanya: Kare veya dikdörtgen tabaka şeklinde aralarına malzeme konularak pişirilen makarnadır Penne: Domates, et veya sebze sosuna uygundur Farfalle: Krema bazlı soslar için uygundur Fusuli: Et ve domates sosları için uygundur Spaghetti: Gerçekte Napoliten, özünde İtalyan makarnasıdır; her sosa uyum sağlar Linguini: Deniz mahsullü soslara çok yakışır ve spaghetti gibi her sosa uyum sağlar Tagliatelle: Et soslarıyla uygundur Sosta kullanılan iri malzemeleri tutar Macaroni: Makarna salatası ve fırınlanmış makarna için uygundur Conchiglie (küçük kabuklar): Makarna salatalarında veya tavuk çorbasında kullanılabilir Conchiglie (büyük kabuklar): Et soslarıyla uygundur Çeşit çeşit makarna sosları Birbirinden farklı soslar ile makarnalarınız çok daha lezzetli olacak, sofralarınıza yeni bir renk ve tat gelecek… Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir İşte size soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu… Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur Salatada da kullanılabilir BOLONEZ SOS Malzemeler: 100 gram margarin 250 gram yağsız dana kıyması 20 gram rendelenmiş soğan 1 diş ince kıyılmış sarımsak 400 gram rendelenmiş domates 4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber ½ çorba kaşığı tuz 1 adet defne yaprağı 45 ml domates sosu Yapılışı: Margarini bir tavada kızdırın Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın Ateşi kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin Önceden hazırlanan domates sosunu katın Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın Artık servise hazır… DOMATES SOSU Malzeme: 300 gram margarin 400 gram havuç (küp şeklinde) 200 gram kereviz (küp şeklinde) 40 gram rendelenmiş soğan 1 adet ince kıyılmış sarımsak 1 adet defne yaprağı 1 dal taze kekik 400 gram un 600 gram domates püresi 50 gram toz şeker ½ çay kaşığı tuz 1 çimdik karabiber 3 lt et suyu Yapılışı: Derin bir tavada margarini kızdırın Havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik, soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın Unu katıp, sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın Domates püresini ekleyip karıştırın Et suyunu bir taşım kaynatın Sıcak et suyunu, hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin Oluştukça kefini alın İnce bir süzgeçten geçirip, süzün Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın Bu sosu daha az malzeme ile bir kullanımlık hazırlayabileceğiniz gibi yukarıdaki ölçüler ile yapıp daha sonraki kullanımlarınız için hazır olarak saklayabilirsiniz MİLANEZ SOS Malzeme: 50 gram margarin 200 gram ince doğranmış mantar 100 gram dana janbon 200 gram domates 1 çay kaşığı karabiber ½ ince kıyılmış maydanoz 1 çay kaşığı tuz Yapılışı: Margarini derin bir tavada eritinYağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin Dana janbonu, domatesi ekleyin Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapın VİNEGRET SOS Malzeme: 200 ml sirke 700 ml zeytinyağı 75 gram ince kıyılmış soğan 50 gram ince kıyılmış kapari 1 çimdik tuz 1 çimdik karabiber ¼ kıyılmış maydanoz 1 çay kaşığı toz hardal Yapılışı: Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın Sosunuz servis hazır, afiyet olsun |
|