Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Kebap, Köfte & Et Yemekleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aptigör, köftesi

Aptigör Köftesi

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Aptigör Köftesi



Aptigör Köftesi tarifi - Aptigör Köftesi nasil yapilir -Aptigör Köftesi yapilisi

Ağrı yöresine has olan ve şifalı olduğuna inanılan ''Aptigör Köftesi'', yöre kadınlarının en zorlu yemeği Köftenin efsaneleşen hikayesi ise bir hayli ilginç



Ağrı yöresine has olan ve şifalı olduğuna inanılan ''Aptigör Köftesi'', yöre kadınlarının en zorlu yemeği Öğle saatlerinde yapımına başlanan yemek, akşam saatlerinde servise sunulabiliyor


Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine özgü ve şifalı olduğuna inanılan ''Aptigör Köftesi''nin yapımı yaklaşık 4 saat sürüyor Yemek, şifalı olduğuna inanıldığı için hemen hemen haftada bir yapılıyor Ev hanımları, zorlu olduğu için bu yemeği yapmaktan çekinirken, erkekler ise lezzetli ve şifalı olduğuna inandığı için sık sık yapılmasını talep ediyorlar


Doğubayazıt'ta yaşayan Nermin Okçu (70), Aptigör Köpftesi'ni 15 yaşından bu yana yaptığını belirterek, dedelerinden bu yemeğin şifalı olduğunu duyduklarını, bu nedenle yıllardır yaptıklarını kaydetti


Okçu, yemeğin lezzetli olduğunu, fakat yapımının çok zamanlarını aldığını belirterek, çok zahmetli olduğu için yaparken zorlandıklarını kaydetti


Nermin Okçu tüm zorluklarına rağmen Aptigör Köftesi'nin nesilden nesile aktarılması için herkesin elinden geleni yaptığını söyledi

APTİGÖR YEMEĞİNİN YAPIMI


Büyükbaş hayvanın but kısmından alınan etler bir taşın üzerinde saatlerce dövülüyor Et krem kıvamına gelene kadar sinirlerinden arındırıldıktan sonra, bu kez de soğan ve karabiberle bir süre dövülüyor Daha sonra az bir soğuk suyun içine atılan et, iri köfteler haline getiriliyor Bu işlem yaklaşık 3 saat sürüyor


Köfteler kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirildikten sonra, servise konuluyor Etin suyu ise ya çorba şeklinde içiliyor ya da pilav yapılır

APTİGÖR KÖFTESİ'NİN HİKAYESİ


Geçmişten bugüne gelen Aptigör Köfetesi'nin Ağrı'da dilden dile dolaşan hikayesi ise şöyle: ''Dönemin paşası Apti Paşa amansız bir hastalığa yakalanıyor ve gözlerini açamıyor Bütün hekimlere haber salınıyor ve hekimler bu derde bir çare bulamıyor Bunun hemen ardından yine o bölgede yaşayan bir yaşlı bir bilge saraya gelerek paşanın durumuna baktıktan sonra büyük baş bir hayvanın but kısmından siyah et ister Bilge Ağrı Dağı'nın eteğinde büyük bir taşın üzerine eti sererek tokmakla saatlerce döver


Eti sinirlerinden ayıklayan bilge adam, döve döve eti merhem (krem) haline getirir ve içerisine kuru soğan doğrar, karabiber atar yine saatlerce döver


Daha sonra ezilen eti az soğuk suyla birlikte yoğurarak büyük köfteler yapan bilge adam 1 saat kısık ateşte köfteleri pişirir Bilge adam, köfteleri yedirdiği paşaya, etin suyunu da içirir Paşa o günün akşamı ayağa kalkar, gözü görür O köftenin adı ise o günden bugüne Aptigör köftesi olur''

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.