Menekşe Şurubu |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Menekşe ŞurubuMenekşe Şurubu Tarifi - Menekşe Şurubu Yapılışı - Osmanlı Menekşe Şurubu 500 gram menekşe (çiçek yaprağı) 1 kilo toz şekeri 25 gram limon tuzu 1 limon 1/4 litre su 500 gram kokulu kır menekşeşi yaprağını temiz bir süzgeçte bol suyla ve birkaç defa güzelce yıkayıp üzerindeki tozları ve yabancı maddelerle ilâçları temizlemeli ![]() Sonra bir kavanoza koyup üzerine 1/4 litre suyla limon tuzunu kattıktan sonra sıkılmış bir limonun suyunu dökmeli ve kavanozun ağzını sıkıca kapamalı ![]() Kokusunu ve rengini suya vermesi için kavanozu bir kenara koyup bir hafta bekletmeli (Güneşe konursa üç gün beklemesi yeterlidir) ![]() Menekşe yaprakları renklerini verip solgunlaşınca bunları kavanozdan çıkarıp atmalı Elde kalan ekşimtırak suya bir ölçüye iki ölçü hesabiyle şeker katmalı Yani 1/4 litre suya 1/2 kilo şeker katıp erimeye bırakmalı![]() Beri yanda kalan yarım kilo şekeri de 1/4 litre suda eritmeli Sonra bu suyu menekşeli şerbetle iyice karıştırmalı![]() Karışımı tülbendi bir huniden geçirerek süzdükten sonra ya temizce yıkanıp kurulanmış olan eski kavanoza veya 1 litrelik bir şişeye koymalı Hava almayacak biçimde ağzını sıkıca örtüp şurubu serin bir yerde saklamalı![]() Not: Menekşe şerbeti ikram edileceği vakit limonata bardaklarına şerbetten iki parmak kadar koymalı İçine birer parça buz attıktan sonra bardakları soğuk suyla doldurmalı Uzun bir kaşıkla karıştırdıktan sonra servis yapmalı
|
|
|
|