![]() |
Zambak Şurubu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zambak ŞurubuOsmanlı Zambak Şurubu Tarifi - Zambak Şurubu Nasıl Yapılır - Zambak Şurubu Yapılışı 250 gram zambak çiçeği yaprağı 1 kilo toz şekeri 25 gram limon tuzu 1 limon 1/4 litre su Zambak şurubu desti zambağı denilen ve haziranda açan beyaz ve kokulu zambakla ağustosta açan kokulu beyaz zambaktan, hazırlanır ![]() Zambak çiçeğinin yapraklarını kopardıktan sonra temiz bir süzgeçte bol suyla ve birkaç defa güzelce yıkayıp üzerindeki tozları ve yabancı maddelerle ilâçları temizlemeli ![]() Sonra bir kavanoza koyup üzerine 1/4 litre suyla limon tuzunu kattıktan sonra sıkılmış bir limonun suyunu dökmeli ve kavanozun ağzını sıkıca kapamalı ![]() Zambağın kokusunu ve rengini suya vermesi için kavanozu bir kenara koyup bir hafta bekletmeli (Güneşe konursa üç gün beklemesi yeterlidir) ![]() Yaprakların renklerini verip solgunlaşınca bunları kavanozdan çıkarıp atmalı ![]() ![]() ![]() Beri yanda kalan yarım kilo şekeri de 1/4 litre suda eritmeli ![]() ![]() Karışımı tülbendi bir huniden geçirerek süzdükten sonra ya temizce yıkanıp kurulanmış olan eski kavanoza veya 1 litrelik bir şişeye koymalı ![]() Hava almayacak biçimde ağzını sıkıca örtüp şurubu serin bir yerde saklamalı ![]() Not: Zambak şerbeti ikram edileceği vakit limonata bardaklarına zambak şerbetinden iki parmak kadar koymalı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|