Ekşi Karadut Şurubu |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ekşi Karadut ŞurubuEkşi Karadut Şurubu Tarifi - Ekşi Karadut Şurubu Yapılışı - Ekşi Karadut Şurubu Nasıl Yapılır - Ekşi Karadut Şurubu Malzemeleri Karadut şurubu çok yararlıdır Osmanlı sarayında çocuk ilacı olarak kullanılırdı Evlendirilerek azad edilen ve halk arasında saraylı denilen cariyeler aracılığıyla bu tedavi biçimi evlere yayıldı 2-3 yaşına kadar bebeklerin ağızlarında ve dudaklarında oluşan ve süt yarası denilen yaralar, bu şuruptan pamukla sürülerek tedavi edilirdi![]() Kullanılacak malzeme: 1 kg ekşi karadut, 1,5 kg tozşeker ![]() Yapılışı: Karadut iki türlüdür Bir türü ekşi, diğer türü tatlıdır İkisinin de kokusu aynıdır Ancak şurubu yapılacak karadut tatlı karadut ise şuruba 50 gr limontuzu ilave edilmelidir Şerbetlerin mayhoşluğu se-rinleticiliğini artırır Karadutun saplan ayıklanıp temizlenir, bol suda örselenmeden yıkanır ve sularının süzülmesi için süzgece konur Suyu süzdürülmüş karadut tozşekerle karıştırılıp yoğurulur ve şekerin erimesi için 10-12 saat bir kenarda bırakılır Sonra ince delikli süzgeçten geçirilerek süzülür Kalan posaya 1/2 bardak su katılarak tekrar yoğurulur ve ince delikli süzgeçten geçirilir Şurup şişelere doldurulur, serin bir yerde veya buzdolabında saklanır İstenildiğinde, beşte biri şurup olmak üzere suyla karıştırılarak ikram edilir
|
|
|
|