Fırında Sebzeli Kalkan Buğulama |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Fırında Sebzeli Kalkan BuğulamaMALZEMELER 7-8 parça kalkan fileto (yani balıkçıda kalkanı temizletip, yarım el büyüklüğünde parçalara böldürün Üzerindeki düğmeleri kalsın, sadece kemik kısmını çıkarttırın) 4-5 adet orta boy patates (ince yuvarlak dilimlenmiş) 4-5 adet orta boy kuru soğan (yine incecik halka şeklinde dilimlenecek) 2-3 adet orta boy domates (tavla zarı formunda küp doğranacak) 1 demet maydanoz (çok ince kıyılacak) 1 demet dereotu (yine çok ince doğranacak) 7-8 diş sarmısak (ufak ufak doğranacak) 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yarım su bardağı sıvıyağı HAZIRLANIŞI Fırına koyabileceğimiz, kenarları en az iki parmak yükseklikte fırın kabımızın altına fileto kalkan balıklarından 3-4 parça dizelim Üzerine tuz, karabiber serpiştirip, bir sıra soğan ve patates halkalarından yerleştirip, üzerine dereotu ve maydanozu serpiştirelim Sarmısakların da yarısını ekleyip, yine domateslerin yarısını ilave edelim Böylece bir sıra dizim yapmış olduk Şimdi de kalan kalkanları dizelim ve kalan tuz, karabiberi serpiştirelim Zaten elimiz de biraz doğranmış domates ve biraz sarmısak kalmıştı Onları da kalkan balıklarının üstüne gelişigüzel serpiştirelim Artık sıvıyağı gezdirerek dökme zamanı geldi Sanıyorum tüm malzemeleri kullandık unuttuğumuz bir şey kalmadı Zaten balık buğulamaların da mühim olan tencerenin altına sebze dizilir, en üste daima balık oturtulur Siz bu işi, daha büyük bir fırın kabınız olursa; en alta tüm sebzeleri harmanlayıp, yerleştirerek yapabilirsiniz En üstü de balıklarla kapatın, zeytinyağını, tuz ve biberini gezdirip, 175 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika kadar pişirin Aslında eskilerin dediği gibi yemek buharında pişerse çok lezzetli olur Bu yüzden fırın kabınızın ağzını bir alüminyum folyo parçasıyla hava almayacak şekilde sıkıca kapatabilirsiniz Unutmayın lezzet hep çok önemlidir alıntı |
|