Midye Dolması |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Midye Dolması20 adet midye (7 cm’lik büyük midye) 1/3 su bardağı zeytinyağı 3 adet küçük boy ya da 1 adet büyük boy kuru soğan (tercihen kahverengi kabuklu olanlarından) 3/4 su bardağı pirinç 1 tatlı kaşığı kuru nane 1 tatlı kaşığı domates salçası 1/3 su bardağı ince ince doğranmış dereotu, 1 adet kesme şeker Tuz ve karabiber 1 su bardağı sıcak su (250 ml) Zeytinyağı 1 adet limon 15 adet büyük kuru soğan Tuz 1 su bardağı sıcak su (250 ml) Hazırlanışı: Temizlenmiş midyeleri teker teker yıkayın ve soğuk su dolu bir kabın içinde, iç malzemesi hazır olana kadar bekletin Dolma yapacağınız tencereye zeytinyağını koyun Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, şekeri ve tuzu ekleyin Soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun Yıkayıp, süzdürdüğünüz pirinci ekleyin ve pirinç “cam gibi” olana kadar kavurma işlemine devam edinDomates salçasını ve naneyi ekleyin Kokusu çıkana kadar, 2 dakika daha kavurunSuyu pirinçlerin üzerine dökün, hafifçe karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın Pişmesine yakın, dereotunu ekleyin ve pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin (Dikkat!… Suyunu çabucak çeker) Pişen pirinçleri, soğuması için bir tabağa alın * Midyeleri süzdürün ve hazırladığınız pirinçleri eşit şekilde midyelerin içine doldurun Kabuklarını sıkıca kapatın 15 adet soğanın kabuklarını soyun ve halka hakla doğrayın Tencerenin dibine dizinFırın kağıdını ıslatıp, elinizle buruşturun ve soğanların üzerine serin Üstüne dip dibe, hazırladığınız midyeleri dizin Üzerlerine zeytinyağı gezdirin Tuz serpin Halka halka kestiğiniz limon dilimlerini koyun 1 bardak sıcak suyu dökün Islattığınız ve buruşturduğunuz bir diğer fırın kağıdını üzerlerine serin ve ağırlık yapması için bir tabak veya dolma taşı kapatın Tencerenin kapağını kapatın ve su fıkırdayana kadar hızlı ateşte ve daha sonra 30 - 40 dakika yavaş ateşte, pirinçler yumuşayana kadar pişirinTencerenin kapağı kapalı bir biçimde dinlendirin Soğuyunca yanında limonla birlikte servis yapın |
|