Çikolata Tarifi |
06-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çikolata TarifiÇikolata nasıl yapılıyor – Evde çikolata nasıl yapılır - Çikolata Tarifi Çikolata, dünyanın en sevilen yiyeceklerinden biridir ve tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılır Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır Çikolata besin değeri yüksek, bedeni geliştiren ve enerji veren bir yiyecektir Türk Gıda Kodeksi’ne göre tanımı; Kakao ürünleri ile şeker ve/veya tatlandırıcı; gerektiğinde süt yağı dışındaki hayvansal yağlar hariç olmak üzere diğer gıda bileşenleri ile süt ve/veya süt ürünleri ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde izin verilen katkı ve/veya aroma maddelerinin ilavesi ile tekniğine uygun şekilde hazırlanan ürünü ifade eder Milattan önce, büyük olasılıkla Olmeclerden oluşan bir grup, Güney Amerika’da kakao ağacı yetiştirir Mayalar, bir hayvanın bu ağaçtan bir meyve kopardığına tanık olur Mayalar zamanla bu çekirdekleri nasıl kullanacaklarını öğrenirler MS 600 yılında, Mayalar çikolatalı bir içecek yaparlar Efsaneye göre, Aztek kralı Moctezuma günde 50 fincan çikolata içiyordu Azteklerde ve Mayalarda çikolata içmek önemli bir olay sayılırdı Mayalarda daha çok kraliyet ailesi için uygun görülen bu içeceği sıradan insanlar çok özel durumlarda içebiliyordu Azteklerde ise yöneticiler, rahipler, rütbeli askerler, onurlandırılmak istenen tüccarlar bu özel içeceği tadabiliyordu İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés’in , 16 yüzyılda Orta Amerika’ya yaptıkları gezide Aztek kralı Moctezuma bu çikolatalı içeceği kaşiflere sunar Kaşifler bu içeceği vatanlarına götürüp hazırlamasını öğretirler Bu, Mayalar ile Azteklerin öğütülmüş kakao çekirdeklerinin suyla karıştırılmasıyla elde ettikleri bir içecektir Aztek dilinde “ekşi, acı içki” anlamına gelen “xocoatl” adındaki bu içeceği Aztekler, içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlardı İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar 80 yıl sonra, İngiltere’de içecek yapılmak üzere katı çikolata satılmaya başladı Böylece katı çikolata satan “çikolata evleri” bütün Avrupa’ya yayıldı 1700′lü yıllarda İngilizler bu içeceklere süt katmaya başladılar Türkiye’nin ilk yerel üretim yapan çikolata fabrikası ise, cumhuriyetten üç yıl sonra, 1927′de Feriköy’de kuruldu Bugüne kadar bulunan en eski çikolatanın izlerine 2600 yıllık bir çömleğin içinde rastlanmıştır Malzemeler Kakao Tohumu Şeker Vanilya Havan (sarımsak falan dövmek için gereken şey) Baharat öğütücü Hindistan cevizi / Antepfıstığı / kuru üzüm / (bunlar opsiyonel) Kakao tohumları tepsiye serpiştirilir ve 400 derece sıcaklıkta yarım saat fırınlanır Daha sonra kakao tohumlarının kabukları ayıklanır, baya yorucu bir işlem olacak biraz bu üşenmek yok hadi yapın bakalım Pişirip kabuklarından ayırdığımız kakaolar soğumaya başladığında havanda bir güzel dövülür Küçük parçacıklar haline getirilir Bu küçük parçacıkları baharat öğütücüden geçiriyoruz, (hani karabiber vs gibi şeyleri öğüttüğümüz genelde basit bir alettir bu)… Kıvamı yumuşak olacaktır, kesinlikle sıvı halde değil ama yumuşak Kakaolarımız öğütüldükten sonra, çikolatamız hemen hemen hazır, bir tenceye alıp bir güzel pişirmeye başlıyoruz Ve içerisine şeker ve vanilya atıyoruz, ve sıvı hale gelecek şekilde kaynatıyoruz Bu işlemler sırasında kıvamı istediğiniz gibi gerçekleştirebilirsiniz, her aşamada tadına bakarak doğru tadı bulabilirsiniz zaten Hindistan cevizi, antep fıstığı ne isterseniz ekleyebilirsiniz Dondurmanın üstüne dökmek veya kalıpların içine döküp soğutarak evinizi çikolata fabrikasına dönüştürmek size kalmış Hadi Yapın bakalım |
|