06-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dolama
Malzemeler
1 kg un,
10 gr
tuz,
3 yumurta
1,250 kg iç fistik,
500 gr toz seker,
700 gr sade yag,
100 gr nisasta,
3 çay bardagi su
SERBETI
500 gr toz sekere 2 5 bardak su ilave edilir Bu karisim 103 derece isiya varincaya kadar kaynatilir (Kivamin iki parmak arasina alindiginda sünmemesi gerekir)
Tarifi
Tepsiye bosaltilan un, kale gibi yapilir ve ortasi açilir 3 yumurtaya, suyun içinde eritilmis 10 gr tuz katilir ve 1 çay bardagi su ile yogurulur Yogurma esnasinda yeteri kadar su serpilerek, hamur kulak memesi kivamina gelinceye kadar yogurmaya devam edilir Yogrulmus hamur kol kalinliginda 70’er gr’lik parçalar halinde kesilir Bu hamurlar yan çevrilerek üzerine nisasta serpilir ve avuç içiyle bastirilarak yogrulur Bu sekilde sikistirilmis hamurlar merdaneyle tabak seklinde açilarak altina ve üstüne nisasta serpilir Sonra parçalardan 10 tanesi üst üste konur ve 10 katli bu hamur grubu baklava oklavasiyla tepsi büyüklügünde açilir Bunlarin arasina nisasta atilir ve her 70 gr ’lik hamur rulo seklinde üst üste sarilir ve kumas topu haline gelin bu grup elle ovalanir Yufkalar aralarina nisasta konularak üst üste sagilir Bu islem üç kez yapildiktan sonra tezgaha yatirilir (Her 70 gr hamur 200 cm boyunda 120 cm eninde olacak sekilde yapilmasi gerekir)
Tezgaha yatirilan kat kat yufkalar 20x30 cm ebadinda olacak sekilde kesilir Her iki kat kesilmis yufka arasina yeteri kadar çekilmis iç fistik serpilir Bu parçalar oklavalara sarilir ve oklavadan çikarilir Alti sade yagla (tereyagi) yaglanmis tepsiye kenardan baslayarak dizilir Üzerine her tarafina yayilacak sekilde 600 gr civarinda eritilmis ilik sade yag, gezdirilir ve tepsi düsük isili firina sürülür Tepsi devamli çevrilerek 20-25 dakika kadar pisirilir Firindan çikartilan dolama üzerine, sicak kivamdan 4 çorba kepçesi gezdirilerek dökülür ve düz bir zeminde 30 dakika sogumaya birakilir, sonra servise sunulur
|
|
|