Güllaç Sarma - Isparta |
06-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Güllaç Sarma - IspartaGüllaç Sarma - Isparta Malzemeler: 1 paket güllaç Kesmik yapmak için; 2,5 kg taze süt 1,5 çorba kaşığı un 4 su bardağı yoğurt suyu 2 kase su Şurubu için; 4 su bardağı şeker 4 su bardağı su Yapılışı: Güllaç sarmanın kesmiğinin hazırlanması için 2,5 lt süt, büyük bir tencereye boşaltılarak orta ocak ateşte kaynamaya bırakılır Süt kaynar kaynamaz içine konulacak malzemelerin hazırlanması gerekmektedir Sütün üzeri kaymak tutup kabarması gerekmektir Bir kasede 1,5 kaşık un, 2 bardak yoğurt suyu içinde topak kalmayacak şekilde karıştırılır Süt kabarmaya başladığında kasedeki unlu yoğurt suyu tencerenin kenarlarından gezdirilerek, içerisine 2 bardak yoğurt suyu daha eklenir Sütün üzeri topaklanıp yeşil suyu üzerine çıktığında kesmik hazırlanmış olur Süt kesmiği bir gece önceden yapılırsa daha iyi olacaktır Kesmiğin dibe çökmesi için tencere orta ocak ateşten alınarak içerisine 2 kase soğuk su ilave edilir Kesmik soğuduktan sonra süzülür Tam suyunu süzebilmek için kesmiği buzdolabında bekletmek gerekir Kesmik soğuduktan sonra buzdolabından çıkartılarak üzerine tülbent serilen süzgeçte süzülür Tuzsuz lor ile kaymak karıştırılarak da bu tatlı yapılabilir Süzgeçte tülbent ile süzülen kesme bir tabağa alınır Yumuşak bir peynir kıvamında olması gerekmektedir Güllaçlar kesilerek 4 parçaya ayrılır Üçgen şeklinde kesilen güllaçların bir kase suya batırılarak fazla suyunun alınması için bezin üzerine serilip alınması gerekir Üçgen şeklindeki güllacın geniş kısmına bir parça kesmik yerleştirilir ve sigara böreği gibi sarılır Sarılan güllaçlar tepsiye yerleştirilir Güllacın şerbeti için orta ocak ateşe, orta boy tencereye 4 bardak şeker ile 4 bardak şeker konularak karıştırılır Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha pişirilmesi gerekir Kaynayan şerbet hazırlanan güllaçların üzerine dökülür Kaynayan şerbet güllaçların üzerini geçecek şekilde kepçe ile üzerine dökülür Şerbetli güllaç tepsisi ocağa konularak 2-3 dakika pişirilip dinlendirilmeye bırakılır |
|