06-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kestaneli Savarin Tatlısı
Malzemeler:
• 2 tepeleme su bardağı un
• 1 tepeleme yemek kaşığı yaş maya
• 1,5 kahve fincanı ılık süt
• 2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı veya margarin
• 2 adet yumurta
Bir fiske tuz
• 1 tepeleme yemek kaşığı pudraşeker
Şurubu;
• 3 su bardağı tozşeker
• 2,5 su bardağı su
• 1 yemek kaşığı limon suyu
• 1 yemek kaşığı rom veya likör
Süslemek için;
• 500 gr kabuklu kestane ( kabuğu çıkarılmış olarak 2,5 su bardağı)
• 1 bardak su
Yarım bardak tozşeker
• 1 çay kaşığı vanilya
• 1 bardak krem şantiy
• 2-3 adet mandalina
• 1 kahve fincanı kayısı marmeladı
Tarif:
1 Bir kabın içine unu eleyin Mayayı, ılık süt katarak unun ortasında ezin, biraz un katıp koyulaştırın Üzerini kalan unla kapatın
2 Un, ayrılmaya başlayınca ortasına 2 yumurta kırın; iki kaşık eritilmiş yağ, tuz ve pudraşeker koyup yoğurun Hamur çok yumuşaksa biraz unla toplayın ve üzeri örtülü olarak mayalandırın
3 Ortası delik, yuvarlak bir kek kalıbını yağlayıp hamuru içine yerleştirin Kalıp serviyesinde kabarıncaya dek bekleyin ( 25 dk)
4 Orta ısılı fırında 35 dk pişirin Pişen savarini altında tepsi olan tel ızgara üzerine çevirin
5 Ölçülü şeker ve suyu 5 dk kaynatın, limon suyu koyup ateşten indirin; rom veya likör katın Şurubu, sıcak olarak savarine içirin Yuvarlak bir servis tabağına alıp kalan şurubu da üzerine dökün; kayısı marmeladı sürüp ortasına kestane püresi doldurun Krem şantiy ve mandalinayla süsleyin
Kestane püresi;
Kestanelerin kabuklarını çıkartıp suyla ateşe koyun Kaynamaya başlayınca soğuk suya çıkaartın ve iç kabuklarını soyun 1 bardak suyla kısık ateşte yumuşayana dek pişirin Üzerine yarım bardak şeker ve vanilya koyup suyunu çektirin Püre makinesinden geçirin veya kaşıkla bastırarak ezin
|
|
|