TEL HELVASI |
06-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
TEL HELVASIMALZEMELER 3 su bardağı su 2,5 su bardağından bir parmak fazla şeker Yarım limon 1,5 kg un 2-3 çorba kaşığı margarin + tereyağ YAPILIŞI: Öncelikle bir tencereye 2 kaşık margarin ve tereyağ koyun, eridikten sonra unu ekleyin Rengi dönünceye kadar kavurun Yayvan büyük bir tepsinin içine alın ve içinde topak kalmamsı için unu eleyin Soğuması için ayırın Daha sonra bir tencereye şekeri koyun, suyu ekleyin ve karıştırın Ocağa alın ve kaynayıncaya kadar ara ara karıştırın 25 dakikada limon suyunu ekleyin ve kaynatmaya devam edin 15 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın Margarinden 1 kaşık alın ve teflon tepsinin her tarafını yağlayın Hazırlanan şerbeti yağlanmış tepsiye dökün Soğuk bir yerde bekletin Elinizi margarinle yağlayın ve tepsiye döktüğünüz ağdayı toplayarak alın Elinizle hafifçe sıkın ve inceltmeye çalışın Boyu uzayınca ortadan ikiye katlayın ve tekrar sıkın Bu hareketi 7-8 kere yapın En son iki ucunu birleştirin ve halka şekli verin Daha sonra tepsiye koyduğunuz unun ortasını açın, buraya hazırlanan halkayı yerleştirin Her tarafını bolca unlayın, yavaş yavaş hafifçe sıkın ve çekin Bu işlemleri 2 veya 3 kişinin yapması hem daha kolay hem daha keyifli olur Ancak helvaya çok narin davranmalısınız, çok hafif ve fazla çekmeden yapmalısınız çünkü kıvama gelmeden kırılabilir Una bulayıp bir sefer çevirdikten sonra iyice büyüyen halka şeklindeki ağdayı toplayarak üst üste koyun ve daha küçük halka haline getirin Yeniden sıkarak ve çekerek aynı işlemleri tekrarlayın Helvanızı ince teller haline gelinceye kadar çevirmeye devam edin (Çevirdiğiniz ortam çok sıcak olmamalıdır) 10-15 cm dilimler halinde kesin ve servis yapın |
|