Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aşure

Aşure 9

Eski 06-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Aşure 9



Aşure Tarifi - Aşure Yapılışı - Aşure Nasıl Yapılır - Aşure Malzemeleri




Malzeme :

250 gr doğülmüş aşurelik buğday

1 kahve fincanı pirinç

150 gr sultanî üzüm

50 gr kuş üzümü

100 gr iç badem

100 gr iç ceviz

100 gr kuru kayısı

50 gr fındık

8 litre su

Yarım kilo toz şeker

3 diş karanfil

50 gr nohut

50 gr kuru fasulye

100 gr kuru incir

1 fincan gülsuyu

1,5 kahve kaşığı zencefil


Yapılışı:

Bir tencereye aşurelik dövülmüş buğday ile pirinç üzerlerini kaplayacak kadar da su konarak, bunlar ertesi güne kadar bırakılıp buğdayların şişmesi sağlanır Ertesi gün şişmiş olan buğday ve pirinçlerin suyu dökülerek 30 blardak yeni su ilâve edilir ve buğdaylar pişip de iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar ortadan az ısıdaki ateşte 7-8 saat pişirilir Bundan sonra buğdaylar içinde piştiği su ile birlikte bir süzgeç veya delikli bir kalbura dökülerek,iyice yumuşamış olan buğdayların üzerlerine bir tahta kaşıkla basmak suretiyle püre halinde buğday özleri ezilerek deliklerden geçirilir Elek veya süzgeç üzerinde kalan buğday posaları kullanılmaz, atılır Bu özlü suyun ortalama 3500 ile 3750 gram arasında yani 14 - 15 bardak gelmesi gerektiğinden bu suyu ölçmelidir Eğer çıkan su bu miktardan az ise su ilâve ederek bu miktara tamamlamalıdır Fazla ise bir süre daha kaynatıp 14 -15 bardak miktarını bulmalıdır Sonra, elde edilmiş olan bu buğday özlü suya 2,5 bardak toz şeker katılıp orta hararetteki ateşte karıştırarak şekeri eritilir ve bu şekerli buğday özlü su, düğün çorbasından daha az koyulukta bir kıvama gelinceye kadar birkaç taşım kaynatılır Sonra bu şekerli buğday suyuna, ayıklanıp yıkanmış sultanî ve kuş üzümleri, küçük doğranmış kayısı, bir miktar suda bir taşım kaynatılmak suretiyle iç kabuklan soyulmuş iç badem, ceviz içi, kavrulmuş fındık, bir gece suda bekletilerek yumuşamış nohut ve fasulye, (Bunların da haşlanması tavsiye edilir) Karanfil ve gülsuyu ile zencefil de ilave edilerek bir taşım daha kaynatılıp tencere ateşten alınıp derhal kâselere boşaltılan aşurenin üstü badem, ceviz, üzüm ve nar ile süslenip servis yapılır Aşurenin daha beyaz olması için kuru yemişleri içine atmayıp sonradan üzerine koymalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.