Aşure 10 |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşure 10Aşure Tarifi - Aşure Yapılışı - Aşure Nasıl Yapılır - Aşure Malzemeleri MAZEMELER 1,5 su bardağı aşurelik buğday yarım su bardağı nohut yarım su bardağı kurufasulye yarım su bardağı kuru üzüm 10-15 adet kuru kayısı 1 su bardağı yer fıstığı 7-8 adet kuru incir (ben evdekiler yemediği için tercih etmiyorum) 1 adet elma 2 su bardağı şeker tuz 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi tarçın YAPILIŞI; Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın![]() Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün Sıcak su ile akşamdan ıslatın Bir tencereye aktarın Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın![]() Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın Bir tencereye kayısı ve üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın![]() Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin ( baklagillere sonradan ilave edilen soğuk su sertleştirir Ben sulu yapyorum Sebebi aşure piştikten 1 saat kadar sonra katılaşmaya başlıyor Ayrıca biz sulu seviyoruz )Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin Şekerin mikaterını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirdiniz )10-15 dakika kadar daha kaynatın![]() Altını kapatın Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları, incirleri ve yer fıstığını ilave edin Bir çimdik tuz katın ve karıştırın (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağısoğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığınışasta ilave edebilirler)Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır![]() AFİYET OLSUN |
|
|
|