saray aşure |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
saray aşure2 Türk kahvesi fincanı buğday -1 Türk kahvesi fincanı nohut -1 Türk kahvesi fincanı kuru fasulye -1 Türk kahvesi fincanı pirinç -1 yemek kaşığı kırmızı mercimek -1 yemek kaşığı bulgur -2,5 su bardağı şeker -3 yemek kaşığı mısır konservesi -4-5 adet kuru kayısı -4-5 adet kuru incir -2 yemek kaşığı kuru üzüm -1 yemek kaşığı hindistan cevizi -1 adet kabuk tarçın -4-5 adet karanfil -1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi -1/2 çay kaşığı tuz Üzeri İçin -1 tatlı kaşığı sıvıyağ - Fındık -Yer fıstığı - Ceviz - Badem - Dolmalık fıstık -Kuş üzümü - Nar - Çekilmiş tarçın Hazırlanışı Bir Gece Önceden 1Buğday iyice yıkanıp bir taşım kaynatılır Daha sonra da kaynatma suyunda gece boyunca bekletilir Su az gelirse eklenir 2Nohut yıkanıp tuzlu suda ıslatılır 3 Kuru fasulye ıslatılır 4Kayısılar yıkanıp ıslatılır 5 İncir yıkanıp ıslatılır 6 Üzüm yıkanıp, sapları temizlenip ıslatılır Pişirme Günü 7 Nohut haşlanıp bir kaba alınır 8 Kuru fasulye haşlanıp başka bir kaba alınır 9 Aşureyi pişireceğiniz kabın içinde buğday iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır 10 Buğday yumuşayınca nohut eklenir Bir taşım kaynatılır 11 Kuru fasulye ilave edilip, kaynatmaya devam edilir Not: Bu üç bakliyat iyice haşlanmalıdır yoksa şeker konulunca sertleşir 12 Bu arada pirinç ve kırmızı mercimek bir arada yıkanıp, haşlanır 13 Haşlananlar büyük tencereye eklenir 14 Bulgur haşlanıp aşure tenceresine eklenir 15 Şeker eklenir Not: Şeker oranı isteğe göre değişir Mutlaka tadına bakmak gerek En önemli nokta aşureyi şekerli seviyorsanız çok ama çok tatlı olması gerekir Çünkü soğurken şekeri çekiyor ve tadı azalıyor Size kararında gelen şeker soğuduğunda uçup gitmiş oluyor 16 Kayısıları doğranıp, bir taşım haşlanır Suyu süzülüp aşureye katılır 17 İncirler doğranıp, haşlanıp, suyu süzülüp tencereye eklenir 18 Aşure tenceresine üzüm, hindistan cevizi, kabuk tarçın, karanfil, portakal kabuğu eklenip bir taşım daha kaynatılır 19 Ocak kapatılıp, çubuk tarçın içinden çıkartılır 20 Aşure kaplara dağıtılır Not: Süsleme işlemi aşure soğuduktan sonra yapılmalıdır Yoksa süsleme malzemesi çöker 21 Yer fıstığı, fındık, badem ve dolmalık fıstık teflon tavada sıvıyağ ile kavrulur 22 Aşurelerin üzerine önce tarçın serpilir 23 Sonra temizlenen nar taneleri, kavrulmuş çerezler ve kuş üzümü konulur Notlar Bu ölçülerle 10-12 kase çıkıyor Düdüklü tencereyle yapınca 3 saat kadar sürüyor 1-2 günde de yapabilirsiniz Yani nohudu, kuru fasulyeyi önceden haşlayıp dolapta bekletebilirsiniz İçine gülsuyu koyanları da var |
|