06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
saray aşure

2 Türk kahvesi fincanı buğday
-1 Türk kahvesi fincanı nohut
-1 Türk kahvesi fincanı kuru fasulye
-1 Türk kahvesi fincanı pirinç
-1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
-1 yemek kaşığı bulgur
-2,5 su bardağı şeker
-3 yemek kaşığı mısır konservesi
-4-5 adet kuru kayısı
-4-5 adet kuru incir
-2 yemek kaşığı kuru üzüm
-1 yemek kaşığı hindistan cevizi
-1 adet kabuk tarçın
-4-5 adet karanfil
-1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
-1/2 çay kaşığı tuz
Üzeri İçin
-1 tatlı kaşığı sıvıyağ
- Fındık
-Yer fıstığı
- Ceviz
- Badem
- Dolmalık fıstık
-Kuş üzümü
- Nar
- Çekilmiş tarçın
Hazırlanışı
Bir Gece Önceden
1 Buğday iyice yıkanıp bir taşım kaynatılır Daha sonra da kaynatma suyunda gece boyunca bekletilir Su az gelirse eklenir
2 Nohut yıkanıp tuzlu suda ıslatılır
3 Kuru fasulye ıslatılır
4 Kayısılar yıkanıp ıslatılır
5 İncir yıkanıp ıslatılır
6 Üzüm yıkanıp, sapları temizlenip ıslatılır
Pişirme Günü
7 Nohut haşlanıp bir kaba alınır
8 Kuru fasulye haşlanıp başka bir kaba alınır
9 Aşureyi pişireceğiniz kabın içinde buğday iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır
10 Buğday yumuşayınca nohut eklenir Bir taşım kaynatılır
11 Kuru fasulye ilave edilip, kaynatmaya devam edilir
Not: Bu üç bakliyat iyice haşlanmalıdır yoksa şeker konulunca sertleşir
12 Bu arada pirinç ve kırmızı mercimek bir arada yıkanıp, haşlanır
13 Haşlananlar büyük tencereye eklenir
14 Bulgur haşlanıp aşure tenceresine eklenir
15 Şeker eklenir
Not: Şeker oranı isteğe göre değişir Mutlaka tadına bakmak gerek En önemli nokta aşureyi şekerli seviyorsanız çok ama çok tatlı olması gerekir Çünkü soğurken şekeri çekiyor ve tadı azalıyor Size kararında gelen şeker soğuduğunda uçup gitmiş oluyor
16 Kayısıları doğranıp, bir taşım haşlanır Suyu süzülüp aşureye katılır
17 İncirler doğranıp, haşlanıp, suyu süzülüp tencereye eklenir
18 Aşure tenceresine üzüm, hindistan cevizi, kabuk tarçın, karanfil, portakal kabuğu eklenip bir taşım daha kaynatılır
19 Ocak kapatılıp, çubuk tarçın içinden çıkartılır
20 Aşure kaplara dağıtılır
Not: Süsleme işlemi aşure soğuduktan sonra yapılmalıdır Yoksa süsleme malzemesi çöker
21 Yer fıstığı, fındık, badem ve dolmalık fıstık teflon tavada sıvıyağ ile kavrulur
22 Aşurelerin üzerine önce tarçın serpilir
23 Sonra temizlenen nar taneleri, kavrulmuş çerezler ve kuş üzümü konulur
Notlar
Bu ölçülerle 10-12 kase çıkıyor
Düdüklü tencereyle yapınca 3 saat kadar sürüyor
1-2 günde de yapabilirsiniz Yani nohudu, kuru fasulyeyi önceden haşlayıp dolapta bekletebilirsiniz
İçine gülsuyu koyanları da var
|
|
|