Boyoz Nasıl Hazırlanır |
06-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Boyoz Nasıl HazırlanırBoyoz Nasıl Hazırlanır - Kolay Boyoz Hazırlamak - Boyoz Yapılışı Boyoz İzmir'e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye'nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen ya da ismi bile bilinmeyen,yağlı un da denen özgün bir hamurişidir Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için, boyozun gurbetteki İzmirliler için özel bir anlamı vardır Boyozu İzmir mutfağına zimbaveden getirilen zenci kölelerin soktuğu bilinen bir gerçektir Hatta ismi de zimbave dilinde 'kara elli açması' anlamına gelen 'baroş' kelimesinden gelir Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği olmuştur Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satılmıştır Avram Usta'nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını'nın sahibi Halim Usta ve başka ustalar yaşatmaktadırKarşıyaka'da ise sabahları rağbet gören Atakent Cafe Blue önündeki Börekçi Dayı'dır Erdem Usta'nın tarifine göre, öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır Boyoz (İzmir) Tarifi - Boyoz Nasıl Yapılır 2 su bardağı un 1 su bardağı su 1 tatlı kaşığı sirke 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 tatlı kaşığı mısırözü yağı 1 su bardağı mısırözü yağı Yarım tatlı kaşığı tuz Kabaklı iç malzeme: 2 kabak 1 patlıcan 1 soğan 1 domates 2 çorba kaşığı sıvıyağ Tuz Patatesli iç malzeme: 2 patates 2 yumurta 15 kahve fincanı tulum peyniri 1 kahve fincanı rendelenmiş kaşarpeyniri 1 Kabaklı iç malzeme için; patlıcanı soyup tuzlu suda bekletin Domates, kabak ve soğanın kabuklarını soyun Patlıcanın suyunu sıkıp kâğıt havlu ile kurulayın Sebzeleri rendeleyin Tavada sıvıyağı kızdırıp tuz ekleyerek sebzeleri suyunu salıp çekinceye kadar soteleyin Patatesli iç malzeme için; patatesleri haşlayın Kabuklarını soyup çatalla ezin Yumurta, tulum ve kaşarpeynirini ekleyip karıştırın 2 Unu yoğurma kabına alın Ortasını havuz gibi açıp su, sirke, limon suyu, 1 tatlı kaşığı mısırözü yağı ve tuzu ekleyin ve 10-15 dakika kuvvetlice yoğurun Derin bir kaba 1 bardak mısırözü yağı ekleyin Yumuşak kıvamlı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 10 dakika bekletin 3 Hamur topağını yağdan alıp elle, katmer hamuru inceliğinde yuvarlak açın Ortasına kabaklı iç malzemeden 1 kaşık yayıp 4 köşesi ortaya gelmek üzere katlayın Hamurların yarısını kabaklı, yarısını da patatesli iç malzemeyle hazırlayıp hafif yağlanmış tepsiye dizin Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin Sıcak olarak servis yapın |
|