06-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Top Top Ekmek
Top Top Ekmek tarifi - ekmek yapımı - ekmek tarifi

Malzemeler:
- 3-3 5 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1+çeyrek çay kaşığı tuz
- 1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
- 7 gr kuru maya veya 1 küp yaş maya
Geniş bir kasede, ılık su içine toz şeker ve mayayı karıştırıp, çözülmeleri için iyice karıştırın Şeker mayanın suda daha iyi çözülmesini sağlayacaktır 5 dakika kadar bekletin Ardından, yumurtayı ve yağı ekleyip, tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın 3 bardak unu ve tuzu ekleyip, hamur yapışkan bir kıvam alıncaya kadar yoğurun Hamuru, un serptiğiniz bir tezgaha alıp, 8 dekika kadar, yapışkanlığı gidip, esnek bir hal alıncaya kadar un ekleyerek yoğurun (Unu azar azar ekleyin ki, hamur bir anda sertleşmesin ) Ekmek hamurunuz çok sert olmamalıdır
Hamuru tezgahtan alıp, hafifçe yağladığınız bir kaseye koyun (Evinizde varsa, yağ spreylerini de kullanabilirsiniz ) Üzerini bir mutfak havlusuyla kapatıp, güneş almayan ılık bir yerde 2 saat dinlendiriniz
2 saat sonra, kabaran hamurdan, 10-12 adet pinpon topu büyüklüğünde top yapıp, yağlanmış bir borcama diziniz Kaç tane top yapacağınız, koyacağınız kabın büyüklüğüne göre değişecektir Hamur toplarını borcama dizdikten sonra, ılık bir yerde 20 dakika daha bekletin
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar 20-30 dakika pişirin Eğer resimdeki gibi parlak ve altın rengi olmalarını isterseniz, fırına verdikten 5 dakika sonra, üzerlerine bir fırça yardımıyla biraz bal sürebilirsiniz Bal ekmeğinize hafif şekerli bir tat da katacaktır
100 gram kuru mayada 282 kkal bulunmakta
Yukarıdaki ölçülerle hazırladığınız ekmekte yaklaşık 1850 kkal bulunuyor 12 toptan meydana geldiğini düşünürsek,
1 top ekmeğin kalori değeri: 154 kkal
|
|
|