Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
brioş, hamuru

Brioş Hamuru

Eski 06-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Brioş Hamuru



fransız mutfağı hamur tarifi - mayalı hamur nasıl yapılır - brioş hamur tarifiMalzemeler:


90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı

250 gr (2 su bardağı) un

15 gr maya

1 tatlı kaşığı tuz

2 tatlı kaşığı toz şeker

2 yumurta

2-3 çorba kaşığı süt

üstü için:

1 yumurta (hafif çırpılmış)


Yapılışı:


Tereyağı, mermer yada tahta bir zemine yayılmış yağlı kâğıdın üstüne koyup, merdane ile bastırarak yumuşatınız Sonra, avuç içlerinizle bastırarak iyice yumuşayana kadar yayınız ve bıçakla toplayarak, bir tabağa koyunuz

Tahta yada mermer zemini temizleyip kuruladıktan sonra, unu dökünüz 1/4'ünü ayırıp kalan unun ortasında bir çukur yaparak içine mayayı ufalayınız; mayayı eritmeye yetecek kadar sıcak suyu ekleyiniz Parmaklarınızla yoğurarak, yumuşak bir hamur yapınız Hamuru top halinde toparlayıp, üstünü bıçakla 1 cm derinliğinde bir çarpı işareti biçiminde kesiniz

Mayalı hamur topağını içinde ılık su olan bir kaseye koyunuz (Suyun sıcak olmamasına dikkat ediniz, çünkü sıcak su mayayı öldürebilir), Kaseyi 8 dakika, maya hamuru kabartıp hacmi 2 kat artana kadar bekletiniz Mayalı hamuru elinizle alıp bir havluyla kurulayınız ve hamurunuz henüz hazır olmamışsa bir kaseyi ters çevirerek üstüne kapayınız

Kalan unu, tuzu ve şekeri eleyip, ortasında bir çukur yaparak çukura yumurta ve sütü boşaltınız Tümünü karıştırıp yoğurunuz (hamurun yapışkan bir hale gelmesi için biraz daha süt ekleyebilirsiniz)

Tahtanın üstündeki hamuru kaldırıp tekrar tahtaya vurarak 10 dakika, esnek, zor yapışır hale gelene kadar yoğurunuz

Her defasında 2'şer çorba kaşığı alarak, tereyağını yavaş yavaş hamura yedirip, iyice yoğurunuz (Tereyağının tümü karıştıktan sonra hamur pürtüksüz ve çok az yapışır bir hale gelmiş olmalıdır)

Bir kenara bıraktığınız mayalı hamur tabağını elinizle alıp, hamura karıştırınız Bu işlemden sonra, hamurunuz katı bir kremaya benzeyecektir

Hamuru bıçak yardımıyla tahtadan sıyırıp ellerinizle bir topak haline getiriniz ve hafif unlanmış, temiz, büyük bir kaseye yerleştiriniz (Kase hamurun 2 kat büyümesine elverişli olmalıdır) Üstünü bir bezle örtüp kaseyi sıcak bir yerde (26°C - 27°C) 3 saat bekletiniz (3 saat sonra hamur 2 kat büyüyecektir) Sonra bir alüminyum kâğıda sarıp, bir gece yada 4 saat buzdolabında bekletiniz (İsterseniz hamuru hiç sıcak yerde bekletmeden doğrudan buzdolabına koyup, en az 12 saat bekletebilirsiniz)

Kaseyi buzdolabından alınız Hamurunuz artık kolayca şekillenebilecek kıvama gelmiştir


Not: Brioşların yapılması bildiğimiz ekmeklerin yapılmalından çok daha karışıktır ve önceleri çok dikkat ister Ama elde edilen sonuç, en güç beğenen kişileri bile hoşnut edecektir



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.