Sütlü Börek (5 Kişilik) |
06-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sütlü Börek (5 Kişilik)Sütlü Börek (5 Kişilik) Malzemeler: Yarım demet pazı Yarım kahve fincanı sıvıyağ (pazıları kavurmak için) 1 adet iri soğan 2 adet yufka 3/4 çay bardağı sıvıyağ Bir buçuk su bardağı süt Tuz HAZIRLANIŞI : Öncelikle pazıları ayıklayıp iyice yıkayalım İki avucumuzda pazı yapraklarını iyice sıkarak suyunu süzdürelim Ardından tel süzgece koyup fazla suyu süzdürelim Yarım kahve fincanı sıvıyağda önce pazıların saplı kısımlarını ve doğranmış soğanı 3-4 dakika kavuralım Ardından pazıların yapraklı kısımlarını ilave edip kavuralım Ateşten almadan 1 dakika önce tuzunu ayarlayalım ve soğumaya bırakalım Yufkayı serelim; üzerine sıvıyağ sürelini Yufkayı köşeli küçük bir tepsiye alalım Yufkanın karşılıklı kenarlarını, kat yerlerine de sıvıyağ sürerek, bohça gibi kapatalım, ikinci yufkayı da aynı şekilde yağlayarak aynı tepsiye alalım 1-Bohça şeklinde katlanmış ve üst üste serdiğimiz 2 yufkayı, 230 derece fırında, yufkaların altı üstü kızarana dek pişirelim 2-Fırından alır almaz soğuk sütü yufkaların üzerine gezdirelim Söndürülmüş ama sıcaklığını henüz kaybetmemiş fırında 5 dakika kadar bekletip, yufkaların sütü emmesini sağlayalım 3-Fırından çıkarıp, yumuşamış yufkaların bir kenarına pazılı içi yayalım ve rulo yaparak saralım Dilimleyerek servis yapalım |
Sütlü Börek (5 Kişilik) |
06-27-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sütlü Börek (5 Kişilik)Sebzeli Gözleme Malzemeler: 5-6 Adet Sivri Biber 5 Adet Hazır Yufka 1 Adet Orta Boy Domates 4-5 Adet Taze Soğan 5 Çorba Kaşığı Çökelek veye Ezilmiş Beyaz Peynir 1 Demet Maydanoz 5 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ Tuz , Kırmızı Biber Tereyağı veya Margarin HAZIRLANIŞI : Sivri biberlerin çekirdeklerini yataklarından çıkartalımSivri biberleri ve taze soğanları incecik doğrayalımTavaya sıvı yağı alıp biberleri ve ince ince doğranmış taze soğanları ilave ederek yumuşayıncaya kadar 3-4 dk kavuralımBiberler ve soğanlar yumuşadığında,tavla zarı iriliğinde doğranmış domatesleri de tencereye ilave edelim3 dk daha kavurduktan sonra ateşten alalım İçine çökeleği,ince kıyılmış maydanozu,tuzu ve kırmızı biberi ilave ederek harmanlayalımYufkaların ortasına sebzeli harçtan eşit miktarlarda yayalımHer yufkanın karşılıklı 4 kenarını bohça kapatır gibi kapatalım Teflon tavayı hafifçe yağlayalımGözlemeleri arkalı önlü pişirelimTavadan aldığımız gözlemelerin üzerine arzu edersek tereyağı ile yağlayalımDörde keserek veya bütün halinde servis yapalım |
Sütlü Börek (5 Kişilik) |
06-27-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sütlü Börek (5 Kişilik)Soğanlı Pide Malzemeler: Hamur Malzemesi: 6 Su Bardağı Un 1 Su Bardağı Süt 1 Yumurta Sarısı 1 Çorba Kaşığı Kuru Maya 1 Tatlı Kaşığı Tozşeker 1/2 Çay Kaşığı Tuz İç Malzemesi: 1 kg Soğan 15 Çay Bardağı Sıvıyağ 1/2 Su Bardağı Su 300 grBeyaz Peynir 1 Demet Dereotu 1 Demet Maydanoz Karabiber , Tuz HAZIRLANIŞI : Çukur bir kaba unu boşaltınKuru mayayı bir bardak ılık süt içinde,tozşekerle birlikte karıştırarak eritinMayalı sütü una ilave ederek yoğurunKulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar ara ara su ilave edip yoğurmaya devam edinHamurun üzerini örterek 20 dk dinlendirin Soğanları temizleyip küp şeklinde doğrayınBir tencerede yarım su bardağı su ile soğanlar suyunu çekene kadar pişirinSıvıyağı ilave ederek biraz kavurunOcaktan indirip soğumaya bırakın Maydanoz ve dereotunu ince ince kıyınBeyaz peyniri ufalayınYeşillikleri ve peyniri kavrulmuş soğanla karıştırınTuz,biber ekip harcı hazırlayınKabaran hamuru tekrar yoğurunYarısını yağlanmış tepsiye yayınÜzerine hamurun diğer yarısını döşeyinHarcın üzerini iyice örtüp sivri uçlu bir bıçakla dilimleyinDilimlerin üzerine bıçak yardımıyla şekil verinPideyi tekrar 20 dk dinlendirin Üzerine yumurta sarısı sürerek 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin |
Sütlü Börek (5 Kişilik) |
06-27-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sütlü Börek (5 Kişilik)Beşamel Soslu Ispanak Böreği (8 Kişilik) Malzemeler: 2 tane yufka 1/2 kilo ıspanak 1 büyük soğan Yeteri kadar tuz, karabiber 2 su bardağı süt 1 su bardağı kaşar peyniri 1 tane yumurta Sosunun malzemesi 2 su bardağı süt 2 yemek kaşığı un 1 su bardağı peynir 1 yumurta HAZIRLANIŞI : Ispanakları ayıklayıp yıkayın ve süzgeçte suyunu iyice süzün, piyazlık olarak doğradığınız soğanla karıştırarak içine karabiber koyun Daha sonra yufkaları açarak dörde bölün Yufkaların üzerine ıspanak koymadan önce bir yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlayın Ardından içine ıspanak serperek geniş tarafından sarın ve gül böreği gibi kıvırarak tepsiye dizin Sosunun hazırlanışı: 2 kaşık unu 1 kaşık margarinle hafif kavurun, sütü azar azar ilave ederek muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın Hafif soğuyunca içine yumurta kırarak iyice karıştırın Böreklerin üzerine eşit olarak koyup, peynir serpin 200 derecede 25 dakika pişirin Sıcak olarak ikram edin |
|