06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Haşhaşlı Çörek
eskişehirin haşhaşlı çöreği - haşhaşlı çörek nasıl yapılır - çörek tarifleri

Haşhaşlı İçin Hazırlanması:
1 Haşhaş tohumlarını aktardan satın alın
2 Yıkayıp kurutun
3 Toprak tavada , tahta kaşık yardımıyla mis gibi kokana ve rengi biraz koyulaşana dek kavurun
4 Kahve çekme makinasında çekin
5 Kavanoza koyup bulamaç haline gelene kadar üzerine zeytinyağı (veya dilediğiniz sıvı yağ) ilave edin ve miktara göre 1-2 tatlı kaşığı şeker ekleyerek karıştırın Bu iç yağ ilavesiyle , sıvı halde olmalı
6 Kavanozun ağzını kapatarak buzdolabında saklayabilirsiniz Kullanacağınız zaman iç hazır
Çörek Hamurunun Hazırlanması:
Hamur Malzemeleri:
-1/2 çay bardağı sulu yoğurt
-1 çay bardağı süt
-1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
-1 çay kaşığı tuz
-1/4 paket yaş maya
-4 su bardağı kadar un
Unu hamur yoğurma kabına alarak ortasını açın Yoğurt , süt , yağ , tuz , şeker ve mayayı , unun ortasına koyarak yavaş yavaş yoğurun Gerekirse ılık su ilave edebilirsiniz Hazırladığınız hamur oldukça yumuşak bir hamur olmalı 10 dakika kadar dinlendirip tekrar yoğurun Eğer elinize bulaşıyorsa , elinizi unlayıp yoğurabilirsiniz Üzerini örterek mayalanması için ılık bir yerde 1-2 saat bekletin
Çöreğin Yapımı:
1 Mayalanmış olan çörek hamurunu yoğurun
2 Yumruk büyüklüğünde 10 bezeye ayırın Bezelerin üzerini nemli bezle örtün
3 Herbir bezeyi incecik açın Yumuşak hamur kolaylıkla açılır Unlayarak açabilirsiniz
4 Açtığınız bezenin tamamına haşhaşlı içi yayın İsterseniz ince çekilmiş ceviz serpiştirebilirsiniz
5 Hamuru rulo şeklinde kıvırın
6 Rulo haline gelen hamuru , iki ayrı yöne kıvırıp uzatarak , helozonik şekilde döndürün Böylece hamur incelmiş oluyor
7 Hamuru esnetmekten korkmayın
8 Hamura istediğiniz şekli verebilirsiniz
9 Tepsiye yerleştirdiğiniz çörekleri , ikinci defa mayalamanız gerekiyor Fırına koyarak 50 C den az bir ısıda kabarana kadar bekletin
10 Kabaran çörekleri 180 C de 30 dakika pişirin Ayran veya komposto ile servis yapabilirsiniz
|
|
|