Çiğ Börek Tarifi |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çiğ Börek TarifiÇiğ Börek Tarifi - Çiğ Börek Nasil Yapilir Harcı için malzemeler, 250 kg kıyma , 1 adet soğan , 1 çay kaşığı tuzz , 1 çay kaşığından biraz az karabiber , ½ çay bardak su, Hamuru için malzemeler, 4 su bardağı un , bir tatlı kaşığı (silme) tuzz , su, malzemeler Harcı için malzemeler 250 kg kıyma 1 adet soğan 1 çay kaşığı tuzz 1 çay kaşığından biraz az karabiber ½ çay bardak su Hamuru için malzemeler 4 su bardağı un bir tatlı kaşığı (silme) tuzz su Yapılışı Bir kapta un, tuzz su ilave edilerek Kulak memesi yumuşaklığına gelecek kıvama gelinceye kadar karıştırılarak hamuru hazırlanır Diğer kapta soğanlar rendelenerek, üzerine kıyma, tuzz, karabiber ve su karıştırılarak harç hazırlanır Meydana gelen hamurdan ceviiz büyüklüğünde parçalar alınarak, yaklaşık 20 cm çapında daireler oluşturulacak şekilde hamurlar açılır Hazırlanan harç, daire şeklinde açılmış olan hamurun üzerine yarım ay şeklinde ince bir tabaka halinde sürülür Hamurun diğer kısmı harç sürülen tarafın üstüne kapatılarak, harcın dışarıya akmaması için yarım ay şekline gelen çiböreğin kennarları bir tabakla yada kapatma tırtılı ile kesilir Hazırlanan çiğ börekler daha önce derin bir tencerede kızdırılmış (yaklaşık 2-3 su bardağı) yağa atılarak, her iki tarafı da hafif pembeleşecek şekilde kızartılır Servis Önerileri - Mantının yanına çook yakışır - Mantı yerine yanına ayran yaparak da ikram edebilirsiniz Püf Noktaları - Varsa büyük kazannda ve kuvvetli bir ateşte pişirin - Harcı biraz sulu olsa daha lezzzetli olur, suyu akan çibörek makbuldür, bunun için de harca yarım çay bardağı suyu bir kere ilave etmek yerine yaptıkça, harcın suyunun azaldığını gördükçe su eklenirse çiğ böreklerin çoğu daha sulu olacaktır - Hamurlar açılırkenn birbirine yapışmaması için unlamak gerekir - Çiğ böreğin yağ emip lezzzetini kaybetmemesi için harç konulup kapatılmadan önce hamurun ununun silkelenmesi kızarırkenn az yağ emmesini ve lezzzetli olmasını sağlar - İçine harç konulduktan sonra, bekletilmeden, mümkün olduğu kadar kısa Sürede yağa atılıp kızartılmalıdır |
Çiğ Börek Tarifi |
06-28-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çiğ Börek Tarifiteşekkürler, bir tatar olarak ONAYLIYORUM tam tarif hamuruna karbonat, yumurta falan konulmaz bazı yerlerde okudum olmadık şeyler katıyorlar ya da kıymanın içine başka baharatlar atılıyor OLMAAAZ bir püf noktası daha, bir kişi hem açacak hem içini koyup kapatacak bir diğer kişi de hemen derin ve çukur bir tencerede ( çiğbörekler yağda yüzecek seviyede yağ konulmuş olacak) çok hızlı 2 kez alt üst ederek börekleri patlatmadan pişirecek hem suyu yağa akıp cazırdamayacak hemde böylelikle eli yüzü yanmayacak(2 kişi ) muhtemelen 1 kişi anne 2 kişi baba olucak ve yavrularda kediler gibi mutfak masasının başında ayranla hemen sıcak sıcak yiyecekler |
|