![]() |
Zetinyağı Kullanımı - Zeytinyağ Nasıl Muhafaza Edilir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zetinyağı Kullanımı - Zeytinyağ Nasıl Muhafaza Edilirzeytinyağ nedir - zeytinyağ nasıl kontrol edilir - zeytinyağ kalitesi nasıl anlaşılır Çeşitli sistemlerle elde edilen natürel zeytinyağı tüketiciye sunulmadan önce, kalitesinde meydana gelebilecek bozulmaların önlenmesi için uygun koşullarda saklanması gerekmektedir ![]() ![]() ![]() Günümüz zeytinyağı sanayii daha büyük üretim ünitelerine doğru yol aldıkça işletmelerde kullanılan depolama tanklarının kapasiteleri de üretim potansiyeli ile orantılı olarak artmaktadır ![]() Depolamada kullanılan bu tankların özelliklerini kısaca belirtmek gerekirse; 1-) Tanklar sıvı geçirgenliği olmayan maddelerden imal edilmelidirler ![]() 2-) Tankların yapımlarında kullanılan maddeler yağa karşı fiziksel ve kimyasal olarak stabil olmalıdır ![]() 3-) Yağı bozucu koku ve tatları bünyesine almamalı, oksidasyona neden olacak metalleri içermemelidir ![]() 4-) Yağları hava ve ışıktan korumalı, yağı sabit sıcaklıkta tutmalıdır ![]() ![]() a- Yer Altı Tankları : Geleneksel yer altı tankları zeytinyağı depolanması için en çok kullanılan ve en uygun olanlarıdır ![]() - İyi bir depolama sağlarlar, - Hava ve ışıktan korur ve, - İstenilen en uygun sıcaklık derecesini temin ederler ![]() b- Yer Üstü Tankları : Geleneksel yer altı tanklarının yapılmasında karşılaşılan zorluklar nedeniyle bunlara alternatif olarak daha basit ve kullanımı daha kolay yer üstü tankları imal edilmiştir ![]() ![]() ![]() Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilmeli ? C’dir ![]() ![]() - Zeytinyağı her türlü kokuyu çeker, içine alır ![]() ![]() -Zeytinyağları renkli cam şişelerde renkli camlı damacanalarda ve içi laklı teneke kutularda dolu olarak saklanmalıdır ![]() ![]() ederse yağ bozulmaya başlar; asitliği de yükselir ![]() -Usulüne uygun olarak saklanan naturel zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl; riviera ve rafine zeytinyağları 1 ![]() ![]() Kaliteli Zeytinyağı Üretiminde Dikkat Edilecek Hususlar Zeytin yağı kalitesine etki eden faktörlerin etki derecelerine bakıldığında zeytinin olgunluk derecesinin % 50, zeytin hasat tekniğinin % 30, yağ çıkarma sisteminin % 15 ve muhafaza şeklinin de % 5 kaliteye etki etmekte olduğu bildirilmektedir ![]() Zararlılar açısından özellikle hasat öncesi zeytine zarar verdiği çok iyi bilinen Zeytin Sineği (Bactrocera olea Gml ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeytin hasadında mutlaka mekanizasyona geçilmeli, eğer imkanlar elvermiyorsa hasat mutlaka elle yapılmalıdır ![]() ![]() ![]() Hasat esnasında ve olgunlaşıp da kendiliğinden yere düşen zeytinlerin toprak ile kontaminasyonunu önlemek için ağaçların altına mutlaka brandalar konulmalıdır ![]() ![]() Hasat edilen zeytinler mümkün olan en kısa yoldan ve en kısa zamanda, 25 cm ![]() ![]() ![]() Yağ işlenme öncesinde eğer zeytinler bekletilecek ise, 25 –30 cm yüksekliği geçmeyen yığınlar halinde ve iyi havalandırılan yerlerde, mümkün ise tahta veya plastik kerevetlerde 2-3 gün civarında bekletilebilirler ![]() Fabrikalarda özellikle ürünün bol olduğu yıllarda bekletilmelerin önlenebilmesi için hasadın programlanarak yapılması gerekmektedir ![]() Düşük asitli, daha aromalı yani kısaca daha kaliteli zeytinyağın elde edilmesi bakımından zeytinlerin erken hasat edilmesi yaygınlaştırılmalıdır ![]() Sadece ‘‘tek’’ çeşidin yağı yemeklik olur şeklindeki bir anlayış bilimsel olarak doğru değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Zeytinlerin fabrikada yağa işlenmesi yıkama işlemiyle başlar ![]() ![]() Natürel zeytinyağının elde edilmesindeki işlemler temel olarak, 37 oC’ yi geçmeyen fiziksel işlemlerdir ![]() Modern kontinü sistem yağ fabrikaları çalışması kolay fakat dikkat ve bilgi isteyen makineler ihtiva eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zeytinyağı üretiminde, kalite özellikleri (duyusal ve kimyasal nitelikler) bakımından en iyi ve en dayanıklı olan yağ modern kontinü sistem ve klasik sistemlerden de kuru sistem yağlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Çeşitli sistemlerle elde edilen yağlar , kalite nitelikleri ve ticari sınıfları, işletme şartlarında kurulacak olan laboratuarlarda tespit edilmeli ve tüketiciye sunulmayı beklerken de kalitesinde meydana gelebilecek bozulmaların önlenmesi için uygun şartlarda saklanması gerekmektedir ![]() Zeytinyağın analitik özellikleri yanında duyusal (organoleptik) özellikleri de oldukça önemlidir ![]() ![]() Zeytinyağının Kalitesini Dışarıdan Rengine Bakılarak Anlayabilir miyiz ? Zeytinyağının kalitesi rengine bakılarak anlaşılamaz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|