Yemek Pişirmenin İncelikleri |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemek Pişirmenin İncelikleriyemek yapmanın püf noktaları - güzel yemek yapmanın yolları - yemek yaparken nelere dikkat etmeliyiz - lezzetli yemek yapmak Mutfakta her şeyi orantı nisbet dahilinde kullanmak ve yemek pişirmesini sevmektir Siz her şeyi nisbet dahilinde kulanırsanız ve yemek pişirmeyi severseniz, çok güzel yemek pişirebileceğinizden emin olabilirsiniz Orantı dahilinde her şeyi kullanarak yemek pişirmek ne demektir? Bir kişilik bir sebze yemeğine lüzumlu olan yağ miktarı en çok 25 gr dır Eğer siz buna daha fazla yağ koyayım da güzel olsun derseniz yağ sebzeye göre nisbet dahilinde değil, fazladır Yemek yağlı olur Bir bütün pilici kendi büyüklüğünde bir tencerede kızartırsanız daha az yağla daha lezzetli kızartmış olursunuz Çünkü piliç tencereye göre nisbet dahilindedir Eğer aynı pilici kendinden iki misli büyük bir tencerede kızartırsanız daha çok yağ kullanmaya mecbur olacaksınız Piliç lezzetsiz ve acı olur, çünkü tencerenin boş kısmı ve pilicin bırakacağı su yanacağından piliç lezetsiz ve acı olur, çünkü tencere ile piliç arasında bir nisbet yoktur Yemek pişirmenin en mühim noktalarından birisi de ateşle tencere arasındaki orantıyı çok iyi bilmek ayarlamak lâzımdır Bir tencere suda haşlayacağınız makarna başından sonuna kadar hızlı ateş ister Fakat aynı doluluk nisbetinde bir tencerede pişireceğiniz yemek, yemek kaynayıncaya kadar hızlı veya orta ateş ister, kaynadıktan sonra ağır ateş ister Bu saydıklarıma ilâveten bir yemeğin lezzetli olabilmesi yemeklerin su sos, salça nisbetlerinde gerekli bilgi sahibi olmak gerekir Bütün yemekler pişiş müddetlerinin sonunda içlerinde yalnız o yemeğe yetecek kadar suyu sosu, salçası olması lâzımdır alıntı |
|