![]() |
Bulgurun Faydaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bulgurun Faydalarıbulgur ve sağlığa yararları - bulgur neye iyi gelir Bulgur, Türk mutfağında Anadolu'da önemli yeri olan besin öğelerinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() - Bulgur kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır ![]() ![]() ![]() - İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir - Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir ![]() - Kolesterol içermez ![]() - Hububat ürünlerinin en büyük dezavantajı olan fitik asit, bulgurun sahip olduğu pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bulgurda bulunmaz ![]() - Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini önler ![]() - Bakliyatlarla karıştırıldığında dünyadaki en önemli besin kaynağı durumuna gelmektedir ![]() - Radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklıdır ![]() ![]() - Pişirme işlemi esnasında tanenin ruşeym kısmında bulunan besin maddeleri tane içerisine nüfuz ettiğinden besin değeri diğer ürünlerden (ekmek, makarna) daha yüksektir ![]() ![]() Bulgurun yararları saymakla bitmiyor ![]() Bulgur lif içeriği yüksek olan bir besindir ![]() ![]() Bulgurun içeriğindeki potasyum oranı yüksek olduğundan böbrek hastalarının kanında potasyum değerleri yükseldiği zaman tüketilmemesi gerekmektedir ![]() ![]() ![]() Bulgur sarı veya biraz daha esmer bir tonda renklere sahip olabilir, rengi açıldıkça daha çok soyma işlemi geçirdiğinden besin değeri düşmektedir ![]() ![]() Örnek vermek gerekirse; Mercimek köftesi, ezogelin çorba ve müceddere akla ilk gelen yemeklerdir ![]() ![]() ![]() Bulgurdan Faydalanın Bunların dışında bulgurdan pirincin kullanıldığı bir çok yemekte yararlanılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Besin kalitesini düşündüğümüz zaman bulgur, yemek kültürümüzdeki yerini unutmadan tüketmesi gereken önemli bir besindir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|