![]() |
Yemek yaparken vitaminleri öldürmeyin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemek yaparken vitaminleri öldürmeyinYemeklerin sadece güzel görünmesi ve lezzetli olması yeterli değil, doğru pişirerek vitamin kayıplarının en aza indirilmesi de son derece önemli ![]() Yemekleri hazırlarken sadece lezzetine değil, sağlıklı pişirilmelerine, besin değerlerine de önem vermek gerekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ET PİŞİRİRKEN Izgara yapılırken yüzey kısımlara gelen ateş çok yüksek olmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TATLI YAPARKENSütlü tatlı yaparken un önce soğuk sütün birazı ile ezilip sütün kalanına eklenerek karıştırılarak pişirilmeli, pişmeye yakın şeker eklenmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yemek yaparken vitaminleri öldürmeyin |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemek yaparken vitaminleri öldürmeyinemegine saglık sindy ![]() Kızartma Yaparken Gratine etmek, temel anlamıyla bir yemeğin üstünü kızartmaktır ![]() ![]() ![]() En çok tercih ettiğimiz pişirme yöntemlerinden biri de kızartmadır ![]() ![]() Kızartma yağının ideal sıcaklığa geldiğini anlamak için kızartılacak malzemeden küçük bir parçayı yağa atın ![]() ![]() Kızartma süresince yağın ısısı sabit kalmalıdır ![]() ![]() Unutmayın! İyi bir kızartma yağı, sadece ilk anda köpürür ve fritözde yapışkan artık bırakmaz ![]() Bozulan yağda kızartılan yiyeceklerin dışı fazla kızarır, içi çiğ kalır ![]() ![]() ![]() ![]() Kızartılacak olan yiyecekleri önceden baharatlamayın ![]() ![]() Kızartma yağının ömrünü uzatmak elinizde ![]() ![]() ![]() Kızgın yağa bakırlı ve kalaylı gereçlerin sokulması, yağın bozulmasına neden olur ![]() ![]() Kızartılacak yiyeceklerin eşit büyüklükte kesilmesi, eşit oranda kızarmalarını sağlayacaktır ![]() Kızarmada ideal ısı, 175-195 °C'dir ![]() ![]() ![]() ![]() Yumuşak dokulu yiyecekler kızartılırken, yüzeyinin zarar görmemesi için yiyecek bir bulamaça (un, yumurta veya galeta unu) batırdıktan sonra kızartılır ![]() ![]() Dondurulmuş gıdalar kızartılırken, kızartılacak parçalar küçük ise, çözdürülmeden kızgın yağa atılabilir ![]() ![]() Patatesleri kızartmadan önce süt dolu bir kabın içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atın ![]() ![]() Kızartma yaptığınız besinlerin fazla yağ çekmesini istemiyorsanız yiyeceklerinizi yumurtalı una (galeta unu da olabilir) batırıp 15 dakika kadar buzdolabında beklettikten sonra kızartırsanız, hem daha lezzetli hem de daha az yağ çekmiş olacaktır ![]() Salata ve Garnitür İpuçları Salata yaparken öncelikle salata Gereçlerinin ıslak olmamasına dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Garnitür olarak hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli ![]() Çılbır yaparken, su yumurtanın üzerini kapatacak miktarda olmalı, pişirmeyi kolaylaştırmak için de suyunu biraz tuz ve sirke eklenmelidir ![]() Sebze Pişirirken Karnabahar, lahana, soğan gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenmiş olur ![]() Sebze yemeği pişirilirken yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır ![]() ![]() Yeşil renkli sebzelerin rengini korumak için tencerenin kapagı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya yemek tencerenin kapağı sık sık açılarak pişirilmelidir ![]() Sebzeler haşlanarak kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır ![]() Haşlama Yaparken Makarnanın haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç v ![]() ![]() ![]() Et suyu yaparken mutlaka soğuk su ile haşlayınız ![]() ![]() Hamur İşleri Eğer evde ekmek yapıyorsanız, içine koyacağınız bir miktar haşlanmış ve ezilmiş patates ekmeğinizin daha geç bayatlamasını sağlayacaktır ![]() Kekinizin kabarmasını istiyorsanız margarin ve şekerini iyi çırpın ![]() ![]() Börek veya kek yaparken Sana kullanırsanız hamurunuzun daha iyi kabardığını ve lezzetli olacağını göreceksiniz ![]() Erimiş Sana yağının içine süt katıp yufkanın her katmanına sürerseniz böreğinizin daha lezzetli olacağını göreceksiniz ![]() Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana sürüp folyoya sarın ![]() ![]() ![]() Ürünleri Saklarken Balığı derin dondurucuya kaldırmadan önce içine limon sıkılırsa çözüldüğünde kokusu daha az olur ![]() Pişirme Gereçleri Düdüklü tencereye konacak malzeme ve su miktarı, tencereyi hiçbir zaman tam olarak doldurmamalı, tencerenin en az 1/3 'ü boş kalmalıdır ![]() Pişirme Hatalarını Düzeltme Çorbanızın tuzu fazla kaçtıysa, bir patatesi kabuklarını soyup ikiye kestikten sonra, çorba tenceresinin içine atın ![]() Çorbanız çok sulu olduysa, hazırlayacağınız bir meyaneyle kıvamını ayarlayabilirsiniz ![]() ![]() Pilavı tutturmak ustalık ister ![]() ![]() Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana sürüp folyoya sarın ![]() ![]() ![]() Hamur İşine Soyunurken Hamur işi yaparken hamuru mutlak surette en az 30 dakika dinlendiriniz ![]() ![]() ![]() Un ve nişasta türü malzemeyi nereden kullanırsanız kullanın mutlaka elekten geçiriniz ki topak topak kalmasın ![]() Kek - Pasta Yaparken Kek yaparken karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın ![]() ![]() Pişen keki kalıbından çıkartmakta zorluk çekiyorsanız, keki dökmeden önce kalıbın içine yağlı kağıt döşeyin ![]() ![]() Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir ![]() ![]() Pastalara kattığınız fındık, ceviz, v ![]() ![]() ![]() ![]() Pastaların üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın ![]() Pandispanya veya kek kalıplarına boşaltmadan önce kalıpların içine yağlı kağıt koyarsanız kekleriniz yapışmaz ![]() Kir - Leke - Neme Karşı Çelik tencerenizdeki lekeleri çıkartmakta zorluk çekiyorsanız; temizlerken tencerenin içine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatın ![]() ![]() Çatal - bıçaklarınız kararıyorsa, bulaşık makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere çamaşır suyu koyun ![]() Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin nemlenmesini önlemiş olursunuz ![]() Yağ şişelerini yıkarken, şişenin içine birkaç parça kaya tuzu koyun (baharatçılarda bulabilirsiniz) ve suyla çalkalayın ![]() ![]() Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke kutularda saklayın ![]() ![]() Yemek yaparken tencerenin dibi tutuyorsa, bir miktar karbonatı suyla karıştırıp hamur haline getirin ve bu hamurla tencerenin dibini örtün, birkaç dakika bekletin ![]() ![]() Şişelerin dibini temizlemek için, içine gazete parçaları atıp su doldurun ![]() ![]() Tazeliği Koruma Yolları Bir iki gün öncesinden kalan ekmek, börek ve benzeri hamur işlerini atmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Donmuş veya kristallenmiş balı eski haline getirmek için kavanozu içi sıcak su dolu bir kapta bekletiniz ![]() Hazırladığınız sosun servise kadar soğumadan kalmasını istiyorsanız, sos kabını sıcak su dolu bir kabın içinde bekletin ![]() ![]() ![]() Kahvenizi ağzı iyi kapanan bir kutuya koyduktan sonra buzlukta bekletin ![]() ![]() Kesik limonların beklerken kurumaması için, limonu kesik yüzeyi alta gelecek şekilde bir tabağa koyun ve üstüne bir bardak kapatın ![]() ![]() Peynirlerinizin tazeliğini koruması için, hava almayacak şekilde şeffaf folyoya sarın ![]() Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin nemlenmesini önlemiş olursunuz ![]() Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke kutularda saklayın ![]() ![]() ![]() Tuzu naylon poşetinden çıkartıp, koyu renkli cam kavanozda serin bir ortamda saklayın ![]() Tuz alırken iyotlu olmasına dikkat edin ![]() yemek piştikten sonra ilave edin ![]() Teneke içinde olan konserveleri açtıktan sonra mutlaka başka kap içine alınız ![]() kere açılan tenekenin özellikle ağız kısmı bakteri üremesi için elverişli bir ortamdır ![]() Yumurtanın Sırları Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir ![]() ![]() Yumurta akını çırptığınız zaman çırpılan kap yağdan arınmış olmalı ve az miktarda tuz eklenmeli ki yumurta beyazı iyi kabarsın ![]() Yumurta haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır ![]() |
![]() |
![]() |
|