Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bıçak, çatal, kaşık, kullanımı

Çatal Kaşık Bıçak Kullanımı

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çatal Kaşık Bıçak Kullanımı



yemekte dikkat edilecek hususlar - kaşığın kullanımı - çatalın kullanımı - sofra adabı - yemek yemenin incelikleri - sofra kuralları
Yemek yeme sırasında kaşık, çatal, bıçak gibi şeylerin kullanılma tarzında da bazı hususlara önem vermek gerekir


Bu konuda en başta gelen husus çatal, bıçak ve kaşığın avuç içi ile, kavranır gibi kullanılmaması, tutulmamasıdır Bu tarz kullanış çok kaba bir görünüş verir Çatalları, bıçakları parmaklarla kullanmak, hareketlerini parmaklarla yürütmek gerekir


Tabağın içinde kalmış son kısımları iyice alabilmek için çatal, bıçak veya kaşığı elden ele aktararak kullanmak, tabağın dibindeki bir şeyi kazır gibi hareketlerde bulunmak son derece ayıptır


Kaşığı sağ elle kullanmak gerekir Çorba ya da komposto içilirken, dondurma yenirken de kaşık sağ elle tutulur (Solaklar için sol el) Kaşığı bütünü ile veya çoğunluk kısmı ile ağıza sokmak ayıptır Daima kaşığın ucu dudağa yaklaştırılır ve içindeki, dişlerin gerisinden ağıza aktarılır Esasen bütün yemeklerde mümkün olduğu kadar dudakların kullanılmaması, lokmanın çatal veya kaşıkla dişlerin gerisinden ağzın içine bırakılması gerekir Böylece dudakların yağlanması önlenmiş olur (Özellikle hanımların dudak boyalarının yemekle karışmaması, rujlarının daha yemeğin başlangıcında tamamen silinmemesi bakımından da bu şekilde yemek uygun olur)


Kaşıkla yenecekler bittikten sonra kaşık kâse veya tabağın içine çukur kısmı yukarı gelecek şekilde, düz olarak konur Kaşığı tabağın kena rina dayamak veya masanın üzerine bırakmak yanlıştır Yalnız dondurma kâsesi bir tabağın içine konularak servis yapılmışsa onun kaşığını tabağın kenarına koymak gerekir; kâsenin içine konulmaz


Bıçak daima sağ elle kullanılır :

Çatalın da yeri sağ eldir Tek başına kullanıldığı zaman sağ elde tutulur Bıçakla kullanılmak gerektiğinde çatal sol ele, bıçak sağ ele alınır Çatal da, bıçak da uzun süre elde tutulmaz Bunlar yemeği tabaktan alıp ağıza götürme araçları olduğu için işlerini gördükten hemen sonra tabağın içine, ön tarafa, çapraz, orta yerlerinden birbirini kesecek şekilde konulurlar Lokma ağızda çiğnenirken, bir taraftan da elde bıçak ve çatal konuşulmaz Ağızda lokma yokken de çatal veya bıçak, ya da ikisi birden elde olduğu halde işaretler yaparak her hangi bir şey anlatılmaz


Bıçağın tutuluşunda da bazı küçük incelikler vardır Bıçağı, kalemle yazı yazar gibi dikine tutup tabaktaki bir şeyi kesmek yanlıştır Ucunu havaya doğru kaldırarak elde tutmak da doğru olmaz


Kendilerini çok kibar göstermek isteyen bazı kimseler yemek sırasında, bıçak veya çatalı (veya ikisini birden) iki parmak arasında tutarak kullanmak çabasına girerler Oysaki bu yanlıştır, sofra âdabına, kurallarına da aykırtdır Zira iki parmakla yönetilmeye çalışılan bıçak ve çatal, kullanana büyük güçlük verir


Yemeği kesmek ve çatalı batırmak için gereken güç iki parmakla verilemeyeceği için kesilmek istenen parçanın yanımızdaki veya karşımızdakinin üzerine sıçraması çok muhtemeldir Böyle bir olayın ise insanı böyle bir davette ne kadar müşkül duruma düşüreceği, nasıl mahcup edeceği ortadadır

Bu nedenle de bıçak, çatal, kaşık gibi araçların elle nasıl tutulacağını çok iyi bilmek gerekir Aslında çok basit olan bu iş, bu araçlar, avuca alınmak, ancak avuçla değil, parmakla tutulmak suretiyle yapılmalıdır


Kullanış sırasında, başparmakla işaret parmağının hâkim olduğu bıçakta öteki parmakların yardımı şarttır, bıçağın ucu da avucun gerisine değil, bükülen parmakların sonuncusuna, yani serçe parmağa dayanmalıdır Serçe parmak, avucun hemen kendi yanındaki kısmı ile bıçağı sıkıştırmalıdır


Et yemeklerinde, börek ve benzeri yiyeceklerde tabaktaki yemeğin hepsini birden küçük lokmalar halinde kesmek ve ondan sonra bıçağı bir tarafa bırakarak lokmaları teker teker yemek yanlıştır Önümüzdeki parçadan bir lokmalık kısım kesildikten sonra çatalla ağıza götürmek, sonra ikinci bir parçayı kesip yemek ve böylece her parça kesilip yenildikten sonra bir diğer parçayı kesmek ve yemek gerekir


Sebzelerle pilâv gibi yemeklerde bıçağın kullanılıp kullanılmaması konusunda kesin bir kural yoktur Bazı çevreler, bıçağın sadece sert cisimleri kesmek için kullanılması gerektiğini, başka şeylerde bıçağa gerek olmadığını öne sürmekte, bazı çevreler ise yemeğin çatala alınmasında yardımcı olarak kullanılmasının gerekliliğini savunmaktadırlar Ancak, çok önemli resmi yabancı konuklarla ilgili protokol kitaplarında bile bıçağın sadece sert cisimleri kesmekte kullanılmasının doğru olduğu, çatalla bölünmesi mümkün olan köfte gibi yemeklerde bıçak kullanılmasına gerek bulunmadığı belirtilmiştir


Bu orada, bıçağın, çatalın üzerine yemeği toplamak için kullanılmasını hiç hoş görmeyen çevrelerden söz edilebilir, Örneğin, Fransızlar bu davranişin tamamen karşısındadırlar, Bu usulü uygulayanlara duvara aaını vererek alay etmektedirler Bu davranışın, sofra âdâbınca hoş karşılanmaması bizim ülkemizde de benimsenmiş gibidir


Davetlerde, yenilen her yemekten sonra tabakla birlikte o tabakta kullanılan çatal, bıçak veya kaşığın değiştirilmesi normaldir Bu bakımdan yemeğini tamamlayan kimse kullandığı çatal, bıçağı tabağın içine yanyana gelecek şekilde bırakır Yemeği bitirdikten sonra tGbağı öne doğru itmek veya kaldırıp bir başka tarafa koymak doğru değildir Servisi yapan kimseleri, tabağa hiç dokunmadan onların tabağı kaldırması için beklemek gerekir


Ancak bıçakla birlikte tabağa konan çatalın dişlerinin yukarıya gelmesine dikkat edilmelidir


Yemek sırasında, yemekten sonra da, çatal ve bıçağı ağız kısımları tabağa, sap kısımları da masaya gelecek şekilde köprü kurar gibi bırakmak doğru değildir Her ikisi de tabağın içine konulmalıdır


Bir sofrada çatal ve bıçakları ekmekle veya peçete ile silmek doğru değildir Bazı kimseler alışkanlıkla, sofraya oturur oturmaz, önlerindeki ekmeğin içi ile çatalı sıvazlarlar, bazıları da peçete ile silerler Bunun gibi hareketler davet sahiplerini rencide eder Müşkül durumda kaldıklarını hissederler Onun içindir ki, bu tür hareketler davetlerde asla hoş görülmez Hattâ lokantalarda bile bu yola gidilmesi ayıplanır Zira, insanın temizliğini bilerek, seçerek bir lokantaya gitmemesi için hiç bir sebep bulunmadığı düşünülür



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.