Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
risotto, yapılır

Risotto Nedir Nasıl Yapılır

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Risotto Nedir Nasıl Yapılır



risotto nasıl yapılır - risotto yapmanın incelikleri - risotto yapmanın püf noktası - risotto nedir


İtalyan mutfağının mihenk taşlarından risotto, pirinçlerin nişastasını salmasıyla ortaya çıkan kremasıyla benzersiz bir yemektir İnceliklerini bildiğinizde siz de bu olağanüstü lezzeti evinize taşıyabilirsiniz


Bir İtalyan klasiği olan risotto, kendine özgü pişirme tekniği olan bir pirinç yemeğidir Pirinçlerin nişastalarını salmaları sonucu oluşan kremamsı sosu, risottoya karakteristik özelliğini verir


Yüzlerce versiyonu bulunan risottolar arasında en ünlü olanlarından birinin, Risotto alla Milanese (Milano usulü risotto)’nin tarihçesi de oldukça ilgi çekici 1574 senesinde Milano’daki ünlü Duomo katedralinin inşasında görevli cam işçilerinden biri, bir başka camcının kızı Valerio Di Fiandra ile evlenecektir Damadın lakabı, cam işlemelerinde altın yaldız kullanmayı çok sevmesinden ötürü, İtalyanca’da safran anlamına gelen Zafferano idi


Ne yazık ki Valerio’ya aşık olan bir başka erkek daha vardı İki sevgilinin düğün yemeklerinde öfkeden köpüren ve intikam almak isteyen adam, şölen için hazırlanmış risottonun içine bir avuç safran atıverdi Ne var ki işler hiç de beklediği şekilde gelişmedi; tüm davetliler safranlı pilava bayıldı, ve o gün bugündür safranlı risotto, Milano’nun tipik bir yemeği haline geldi


RİSOTTO YAPMANIN PÜF NOKTALARI


Risotto yapmanın belli bazı teknik incelikleri vardır Hepsinden önemlisi, kullanılacak pirinç türünün seçimidir Risotto yapacaksanız, aslında bir Japon pirinci olan ve İtalya’nın kuzey kesimlerinde bol miktarda yetiştirilen arborio türü pirinç kullanmalısınız Arborio bulamazsanız diğer kırık pirinç türlerinden birini kullanabilirsiniz, ancak yine de bu çareye başvurmamaya çalışın Kırılmamış pirinç türleri ise kesinlikle uygun değildir


Risotto yapımında çeşninin ayrı bir yeri vardır Geleneksek yöntemde soğan, tereyağında kavrularak yumuşatılır, ancak renginin değişmemesine dikkat edilir (Bu arada İtalya’nın orta ve güney kesimlerinin aksine, Kuzey İtalya’da zeytinyağı yerine tereyağı kullanıldığını belirtelim) Ardından pirinç eklenir, rengi saydamlık kazanıncaya dek iyice karıştırılır Pirincin yağa bulanması, nişasta salması bakımından önemlidir Risotto ustaları, bu noktanın önemle altını çizer


Bu işlemin ardından et suyu ve/veya şarap azar azar eklenir – her defasında yarım fincan kadar Sıvının ısısı, pirinçlerin cızırdamasını engellemeyecek kadar sıcak olmalı, ancak kaynar olmamalıdır Sıvı eklendikçe risottoyu devamlı karıştırmalısınız Bu işlem, yaklaşık 20-30 dakika sürer Karıştırmak hem yemeğin yanmasını engeller, hem de amilapektin moleküllerinin sıvıya karışarak risottoyu risotto yapan sosun oluşmasını sağlar


Risotto pişer pişmez, ısıtılmış tabaklarda servis yapılmalı, asla yeniden ısıtılmamalıdır Tatlandırmak için rendelenmiş parmesan peyniri, kıyılmış maydanoz ve fesleğen kullanılabilir Burada bir diğer noktayı daha belirtelim: İtalyanlar deniz ürünlü risottolara asla parmesan eklemez


İtalyanlar, risottolarına taze mevsim ürünlerini koymaya özen gösterir Sebzeler ve etler, soğan ya da pirincin pişirilmesinden sonra ilave edilebilir Sebzeler, iyi pişmiş haldeki etler ve sosis, başlangıçta eklenebilir Deniz ürünlerini ise daha geç, pişme süresinin sonuna yakın koymalısınız

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.