06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sofra Hazırlama Kuralları
Sofra Hazırlama Kuralları
1 Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile düşünün
2 Yemek listesinde mümkün olduğunca hazmı güç yemekleri kullanmayın
3 Bir yemek listesinde iki salçalı veya birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı
4 Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının lüks oluşudur Ancak yemek kuralları aynıdır
5 Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın Ancak bardaklar dört adet olabilir
6 Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değişmelidir
7 Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir
8 Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir
9 Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilirler Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır
10 Bardaklar her zaman sağda dururlar
11 Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırlır yerine tatlı kaşığı koyulur
12 Çiçekler, Şamdan vb misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır
13 Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur
14 Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir
15 Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır Sol taraf çatalın önüne koyulur
16 Meyve için el tası ilave edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır Mümkünse içine 3-4 gül, karanfil vb yaprağı konur
17 El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir
18 Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır
19 İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur
20 Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır
21 Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır
22 Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur Şekilli katlamalar doğru değildir
23 Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır
24 Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve slata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur
25 Yemekten önce içki servisini yapılır
26 Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz
27 Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir
28 Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir
29 Sofrada hastalık sebebiyle yada özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsuz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır
30 Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle yada inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır
31 Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez
32 Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler yada sarımsaklı yemekler verilmez
|
|
|