Acısız Kütahya Gediz Tarhansı |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Acısız Kütahya Gediz Tarhansıtarhana nasıl yapılır - gediz tarhanasının yapılışı - osmanlı tarhana kültürü - tarhananın tarihi - dar hane nedir - balkan mutfağında tarhanaGediz Tarhanasının Yapılışı: Kırmızı biber, soğan, yoğurt, nane, tuz, un ve bir önceki yapılmış olan tarhanadan alınan ekşi maya ilave edilip yoğrularak hamur haline getirilir Bu hamur 3 hafta süre ile bekletilerek fermantasyon yani ekşiyip tatlanması oluşur Oluşan hamur kaşıklarla bezlerin üzerine dökülür Kurumaya bırakılır Hava sirkülasyonu ile kuruyan tarhanalar oğularak elekten geçirilir İnce toz haline gelmiş tarhana tekrar bezlere serilerek iyice kurutulur Kuruyan tarhana paketlenmeye hazır hale gelir ’’DAR HANE’’ İDİ ’’TARHANA’’ OLDU Bazı kaynaklardan derlenen bilgilere göre tarhanayı tüketen kültürlerde bu ismin nereden geldiği konusunda çeşitli söylentiler bulunsa da konuyla ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor Yunan mutfağında ’’trhana’’ olarak tanınan tarhananın Balkan mutfağına girişinin Osmanlılar döneminde olduğu belirtiliyor Anadolu’da tarhana adının kaynağına yönelik en yaygın inanış şöyle ifade ediliyor: ’’Vaktiyle bir hükümdar seferlerinden birini yaparken bir fakirin evine misafir olmuş Sıkıntı içinde ne ikram edeceğini şaşıran köylü kadın çabucak bir çorba kaynatıvermiş Hükümdar kendisine ikram edilen çorbayı çok beğenip ev sahiplerine övgüde bulunarak ’bu ne çorbası’ diye sormuş Çorbayı hazırlayan kadın ’dar hane çorbasıdır kusura bakmayın Afiyetle yiyin’ demiş ’Darda olan ev’ anlamına gelen dar hane zamanla tarhana diye anılmış’’ alıntı |
|