Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Çorba

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çorba, noktaları, püf, yapmanın

Çorba Yapmanın Püf Noktaları - 2

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çorba Yapmanın Püf Noktaları - 2



çorbanın püf noktaları - çorba pişirmenin kuralları - çorba nasıl yapılır - püre çorbalarının püf noktalarıŞimdi dilerseniz püre çorbaları için en genel pişirme kurallarını sıralamak istiyorum: 1 Öncelikle adlarına ’aromatik sebzeler’ dediğimiz sebzeleri hazırlayıp pişirmeniz gerekecek Aromatik sebzeler genelde soğan, pırasa ve havuç Hoşunuza gidiyorsa kerevizi de aromatik sebze gibi kullanabilirsiniz Bu tür çorbalarda yapmanız gereken ilk şey, çorbanın asli malzemesinin lezzetini artıracak bu sebzeleri çok küçük doğramak ve tencerede tereyağında (ya da zeytinyağında) karıştırarak 10 dakika pişirmek


2 Aromatik sebzeler piştikten sonra şimdi ana malzemeyi eklemeniz gerekir Örneğin patates çorbası yapacaksanız, soyup küpler halinde doğradığınız patatesleri tencereye ilave etmeniz, üzerlerine de gerektiği kadar ’stok’ yani et-sebze-tavuk suyu doldurmanız gerekir


3 Lezzet artırmak için yapmanız gereken üçüncü şey, ’baharat bohçası’ hazırlayıp bunu da tenceredeki pişen çorbanın içine en baştan atmak Baharat bohçasından daha önce de sıkça söz etmiştim 15cm x 15cm boyutlarında kesilmiş bir tülbent parçası içine bir defne yaprağı, 3 dal maydanoz, bir tatlı kaşığı bütün karabiber ve bir tatlı kaşığı kuru kekik koyup tülbendin ağzını bağlayarak bohça haline getiriyorsunuz


Tüm pişme süresi boyunca bu bohça tencerede kalıyor, pişme tamamlanınca dışarı alınıyor Pişirirken çorbayı dibi tutmaması için ara sıra karıştırmayı unutmuyorsunuz Ayrıca yüzeyde biriken köpükleri kepçeyle sürekli alıp atıyorsunuz


4 Son aşamada artık bir el blenderi yardımıyla çorbayı püre haline getiriyorsunuz Nişastalı sebzeler su tutacağı için çorbaya su ilave etmeniz gerekebilir


Önce püre çorbaları Bu çorbalar genelde mercimek, bezelye, bakla gibi kuru sebzelerle patates, havuç ve balkabağı gibi nişasta oranı yüksek taze sebzelerden yapılır Yani eğer püre çorbası tekniğini burada öğrenebilirseniz, o zaman tüm bu ve daha farklı malzemelerle yapılabilecek çorbalar için ayrı tarifler aramanıza gerek kalmaz Tek bir teknikle istediğiniz tarifi geliştirebilirsiniz


Türk mutfağında yaratıcılık akımlarının oluşmamasının sebebini de belki bu duruma bağlamak mümkündür Zira Türkiye’de gerek okullarda ve gerekse evlerde yeni yetişenlere kategorik olarak teknikler öğretilmediğinden onların da dimağı ne yazık ki tariflerle sınırlı kalıyor Bu da elbette mutfağımızda yaratıcılığın gelişmesini ciddi şekilde engelliyor


STOK-BAZLI ÇORBALAR


Stok bazlı zenginleştirilmiş çorbalar temelinde şeffaf et ve tavuk sularına yani stoklara dayanır Örneğin geçen hafta tarifini verdiğim ünlü İtalyan çorbası minestrone, ya da bizim tavuk sulu şehriye çorbası, veya Fransız soğan çorbası bu kategoriye giriyor Burada yapılan


en temel şey, iyi hazırlanmış berrak bir stok içine sebze, et, makarna (şehriye), baklagil türü malzemeleri ekleyip birlikte pişirmek ve bu suretle şeffaf et suyuna bir zenginlik, yani gövde kazandırmak Duruma göre de örneğin yumurta sarısıyla çorbalara gövde vermek adetten


Fransız soğan çorbası


Malzemeler: 350 gr kuru soğan, çok ince dilimlenmiş; 1 çorba kaşığı tereyağı (varsa tercihan sade yağ); 1 litre dana kemik suyu (stok) veya tavuk stoku; Baharat bohçası; Taze çekilmiş karabiber


Yapılışı: 1 Soğanları orta ateşte bir tencerenin içinde tereyağıyla birlikte sürekli karıştırarak sote edin Soğanlar açık kahverengi bir renk almalılar Bunun için yaklaşık 40 ila 45 dakika karıştırarak pişirmeniz gerekecek (Şimdi bu aşamada geleneksel olarak Fransızlar 30ml kadar Calvados isimli likörden koyup likörü neredeyse tamamen uçana dek soğanlarla birlikte kaynatıyorlar Bulmanız zor olur düşüncesiyle bu aşamayı sadece bilgi vermek için yazıyorum) 2 Stoku ilave edin, baharat bohçasını koyun ve 20 ila 25 dakika kadar pişirin Çorbanız servis edilmeye hazır


Stok bazlı çorbalar genelde kruton ile servis edilir Fransız soğan çorbasının üzerine bütün bir ekmek dilimini kruton haline getirdikten sonra üstünde peynir eritip sunmak adettendir Bunun için önce ekmek dilimlerinin iki tarafını fırça kullanarak zeytinyağıyla yağlayıp 170 derece fırında, fırın tepsisinde kızarana dek bekletin Sonra bu dilimleri çorbaları paylaştırdığınız kaselerin üzerine ve çorbanın içine oturtup üstlerine rendelenmiş Kars gravyeri serpin Fırınınızın tavan kısmındaki ızgarayı kızdırıp ısıya dayanıklı çorba kaselerini ızgaranın altına koyun ve peynirleri eritin Bu çorbayı ısıya dayanıklı güveçlerde sunmak gelenekseldir


Vichyssoise


Tüm zamanların en muhteşem Fransız çorbalarından biri sayılan Creme Vichyssoisse (Krem Vişisuaz okuyun), soğuk servis edilir Ama inanın sıcak hali de en az soğuk hali kadar etkileyici


Malzemeler: 1 çorba kaşığı tereyağı; 3 adet pırasanın beyaz kısımları, temizlenmiş ve doğranmış; 3 orta boy patates, küçük küpler halinde doğranmış; 4 su bardağı tavuk stoku; 1 paket (200 ml) Tikveşli taze krema; tuz-beyaz biber; 1 çorba kaşığı ince kıyılmış taze Frenk soğanı


Yapılışı: Tereyağını kalın tabanlı tencerede eritin Pırasaları ekleyip orta-hafif ateşte yumuşayana dek çevirerek pişirin Pırasaların yanmamasına dikkat edin Tuz-beyaz biber koyup patatesleri ekleyin Tavuk stokunu koyup kaynama noktasına getirini hemen ateşi kısıp 30 dakika pişirin Ocaktan alıp kremanın yarısını ekleyin Tüm karışımı el blenderiyle püre haline getirin Temizlediğiniz tencereye geri koyup tekrar ısıtın Çok koyu olmuşsa biraz süt ekleyin Çorba kaselerine boşaltın, üzerlerine biraz krema gezdirip frenk soğanı serpiştirin


Simit krutonlarının tadını çıkarın


Kruton, yani tereyağlı kızartılıp çıtır hale getirilmiş ekmek küpleri püre çorbalarına çok yakışır Ancak dünyanın hiçbir yerinde simit kruton diye bir şey kullanılmaz Bu bence çok büyük bir kayıptır Simit bizim en güzel gastronomi ürünümüzdür ve her ortamda kullanılmalıdır İşte ben de bundan böyle çorbalarınızın üzerine simit kruton koymanızı öneriyorum Yapılışı da çok basit Sokak simidini ince yuvarlak dilimler halinde kesin Evinizde tost makinesi varsa bunları hiç yağlamadan tost makinesinde kızarana dek pişirip çıtır hale getirin Ya da fırın tepsisine serip 170 derecede çıtır hale getirin Tüm çorbalarınızın üzerine serperek bu eşsiz güzelliğin tadını çıkarın


alıntı

Çorba Yapmanın Püf Noktaları - 1

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.