06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yaz Helvası Nasıl Yapılır
Yaz Helvası - Yaz Helvası Tarifleri - Yaz Helvası Yapımı
Helva nasıl pişirilmeli ?
Eğer ateşi biraz artırırsanız kehribar rengi olması gereken helva kurşun rengini alır ve tadı acılaşır Eski kaynaklardaki helva tariflerinde verilen reçetelerde tam yağlı süt ve tereyağı varken, bugün halk mutfağında bunlar yerini margarin ve suya bırakmıştır Oysa helvanın lezzetini tutturmak isteniyorsa, bu malzemelerden vazgeçilmemesi şarttır
Kış ayları gelip de helva denilince akla hemen evde yapılması pek de kolay olmayan tahin helvası gelir Tahin helvası susam ve şekerin muhteşem bileşiminden oluşan bir lezzet Geleneksel tahin helvası yüzyıllardır aynı biçimde yapılır Küçük kazanlarda ağır ateşte kıvamı tutuncaya kadar kaynatılır ve kalıplara dökülerek soğuması beklenir Soğuyan malzeme yoğurulur ve kalıplara aktarılır Tahin helvası sade olabildiği gibi içine susam ve kakao ilave edilerek de satılır Yine evlerde yapılması mümkün olmayan yaz helvası ve kağıt helva da Türkiye’nin değişmez lezzetleri arasında önemli bir yer tutar
PEKMEZLİ HELVA

5 su b un
150 gr tereyağ
1 su b pekmez
1 su b toz şeker
2 su b süt
1oo gr ceviz
2 çorba k hindistan cevizi
sıvuyağ
HAZIRLANIŞI:
Sıvıyağ ve tereyağı tavaya alınır tereyağı eriyince üzerine
un ilave edilerek kavrulur bir süre kavrulduktan sonra cevizlerin bir kısmı
iri kırılarak ilave edilir un kavrulurken diğer taraftan süt ve tozşeker
bir tencereye alınarak kaynatılır un iyice kavrulunca ilk olarak pekmez
daha sonra kaynayan süt,tozşeker karışımı ilave edilerek arada
karıştırılarak pişirilir servis tabağına alınır, üzerine ayrılan ceviz ve
hindistan ceviziyle servis yapılır
MEYVELİ YAZ HELVASI TARİFİ:
1 s b un , yarım s b toz şeker , 100 gr tereyağ veya margarin , 2-3 s b su ,1 ç b meyve kurusu şekerlemesi ,1 paket vanilya
YAPILIŞI:yağ ile unu rengi dönene kadar karıştırılarak kavuruyoruz suyunu ilave ederek göz göz olana dek pişiriyoruz vanilyayı ,meyve kurusunu ve şekeri ekleyip ocağı söndürüyoruz iyice karıştırdıktan sonra dikdörtgen kalıba döküyoruz dolapta soğuttuktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz AFİYET OLSUN 
NOT:yağı , şekeri ve suyu kendi kıvam ve tad isteğinize göre azaltıp artırabilirsiniz ben yağlı ve az şekerli severim ceviz , fındık vs eklentiler yapabilirsiniz
|
|
|