Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bayrama, nostaljik, sofra

Bayrama Nostaljik Sofra

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bayrama Nostaljik Sofra



hayat dolu sofralar - bayram sofrası nasıl olmalı - bayrama özel tarifler






'Hayat Dolu Sofralar' adlı kitabıyla adından söz ettiren Tülin Doğruer, bayram sofrasında geleneklerden yana olduğunu belirterek, "Büyüklerime geçmiş bayramların kokusunu yaşatmak fikri hoşuma gidiyor Dantelli bir örtü serip konuklarımı gül şerbeti ile karşılamak isterim" dedi Doğruer; hem kitabını anlattı, hem de bayram sofrası önerilerinde bulundu


KİTAPTA ALTI FARKLI KONU VAR


'Hayat Dolu Sofralar' kitabınızın, diğer yemek kitaplarından farkı nedir?


'Hayat Dolu Sofralar'; bir konsept kitabı ve romantik, klasik, bohem, minimalist, Osmanlı ve pratik olmak üzere altı farklı konusu var Bu kitabın herkese hitap etmesini istediğim için birbiri ile ilgisi olmayan altı farklı konuyu yorumladım Amacım sadece tarif içeren bir kitap değildi Tariflerle sunumu birlikte yorumlamaya çalıştım


'Hayat Dolu Sofralar' kitabınızda uyguladığınız bu altı konseptte; Siren Ertan, Demet Sabancı, Zeynep Fadıllıoğlu, Çiğdem Simavi ve Didem Çapa gibi ünlü isimlerle sofra tasarımını beraber yapmışsınız Bu fikir nasıl oluştu?


İlk kitabımda tüm masaları kendim yorumlamıştım İkinci kitabın daha farklı olmasını istedim Biz toplum olarak, etrafımızdaki bazı tanınmış kişilerin yaşamlarını çok merak ederiz "Evlerinde nasıl bir masa düzenlemesi yaparlar?", "Nasıl bir masada yemek yerler?" diye düşünürüz Ben de bu fikirden yola çıkarak, kitabımdaki konseptlere en uygun olan özel isimlere rica ettim Onlar da beni kırmadılar ve sofralarıyla gerçekten kitabıma anlam yüklediler


TABAĞIN YANINA ŞEKER KOYUN


Bayram sofralarının farkını hissettirmek için neler önerirsiniz?


Yeni aldığımız modern bir masa örtüsünü değil de annemizden bize kalmış bir masa örtüsü ve peçeteleri kullanıp masamızı güllerle süsleyebiliriz Şeker Bayramı'nı kutladığımız için herkesin tabağına birer şeker koyup günün önemini hatırlatabiliriz Gül şerbeti de ikram edebiliriz


Bayramda sağlıklı ve hafif besinler yemek isteyenlere en önemli tavsiyeniz nedir?


"Her şeyin tadına bakın ama yemekte aşırıya kaçmayın" derim


Bayramda gelenekselliği ve yeniliği bir arada yaşamak isteyen insanlar için ne tarz mönüler önerirsiniz?


Bence; bayram dokusunu yaşatabilmek için klasikten şaşmamak gerekiyor Yemeklerinizi de onların dokusunu bozmadan, yeni lezzetler ekleyerek sunabiliriz Mesela; mercimek çorbasına portakal ekleyebilir, çikolatalı sıcak keke tahin katarak farklı bir şekilde sunabiliriz


#Sayfa#


DANTELLİ ÖRTÜYLE GEÇMİŞİ ANIMSATIN


Size göre bayrama özel bir sofra düzeni nasıl olmalı?


Ben, gelenekçi bir yapıya sahibim Büyük olasılıkla, bayram masalarımızda büyüklerimizin de olacağını düşünerek; onlara ve kendimize geçmiş bayramların kokusunu yaşatabilmeyi isterim Günlük yaşantımızda, birçok alışkanlığımız artık yer değiştirdi Fakat bayramlar, eski alışkanlıklarımızı tekrar etmemiz için güzel bir fırsat Bunun için soframıza, klasik dantelli veya fistolu, geçmiş bayramları hatırlatan bir masa örtüsü serebiliriz Davet ettiğimiz büyüklerimizin bize daha önceden hediye ettiği bir objeyi de masaya koyup içini çiçeklerle süsleyebiliriz


Yemek olarak neler ikram etmeyi düşünürsünüz?


Geçmişten gelen yemekler hazırlayıp kendi yorumumuzu da katarak sunabiliriz Bayrama yakışır bir sofra ve geçmişin izlerini taşıyan bir yemek mönüsü vermek gerekirse; portakallı mercimek çorbası, tarator soslu fasulye, pastırmalı telkadayıf böreği, otlu pilav eşliğinde Bademli portakallı tandır ve damla sakızlı muhallebiyi öneririm


DÜZEN SAYGININ GEREĞİ


Sofra düzenine verilen önem neden giderek artıyor?


Çünkü, alışkanlıklarımız yer değiştirmeye başladı Bizim büyüklerimizle oturduğumuz masalarda, yemeklerin lezzeti ve yapılan sohbetler önemliydi Şimdi ise detaylar arttı, sofraların önemi şekil değiştirdi


Neler değişti?


Aileler veya arkadaşlar eskisi kadar sık bir araya gelemediği için davetlerimizde yemekler kadar masa düzeni de önem kazanıyor Lezzetli bir yemek, güzel özenilmiş bir masada sunulduğunda daha çok itibar görüyor Ben, görsel güzelliğin, lezzet kadar önemli olduğunu düşünüyorum Bana göre düzen; insanın kendisine ve etrafına saygısıdır




ÖZEL GÜNLERE ÖZEL TARİFLER


GÜL ŞERBETİ


MALZEMELER


7 adet kokulu, reçellik gül yaprağı 2 su bardağı şeker 5 su bardağı su 2 çubuk tarçın Yarım limonun suyu


YAPILIŞI


Gül yaprakları bir su bardağı şeker ile ovulur, içine limon suyu eklenir Üzeri kapalı olarak 1-2 saat buzdolabında bekletilir Üzerine su, kalan şeker ve tarçın çubuğu eklenip bir taşım kaynatılır Soğutulduktan sonra süzgeçten geçirilir ve buz ile servis edilir


CİĞER SARMA


MALZEMELER


1 adet gömlek Ciğer ve böbrek takım 2 adet soğan 1 bardak pirinç 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık 1 çay bardağı kuşüzümü 1 çay kaşığı yenibahar 4 dal maydanoz ve dereotu 2 adet kesme şeker Tuz ve karabiber


YAPILIŞI


Soğanlar ince ince doğranır, zeytinyağında kavrulur Kuşbaşı kesilmiş ciğer ve böbrekler eklenir, kavurmaya devam edilir Ardından pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü, baharatlar ve 1 su bardağı su ilave edilir Suyu çekene kadar pişirilir Gömlekler sıcak suda 1-2 dakika bekletilir, sonra kase ebadında kesilir (Gömleğin ince yerleri tercih edilir) İçine pirinçli harçtan doldurulur ve üzeri bohça gibi kapatılır Ters çevrilip tepsiye dizilir 1-2 su bardağı su eklenip 200 derecede ısıtılmış fırında pişirilir


SÜLEYMANİYE ÇORBASI


MALZEMELER


1 su bardağı mercimek 1 adet havuç 1 adet patates 1'er adet kabak ve soğan 2 diş sarımsak 300 gram ıspanak 2 yemek kaşığı tereyağı Köftesi için: 200 gram kıyma Tuz ve arabiber 1 çorba kaşığı un


YAPILIŞI


Mercimek haşlanır ve suyu süzdürülür Ayrı bir kaba sebzeleri rendelenir Ispanaklar ince ince doğranır Birlikte tereyağında kavrulur, tuz ve karabiber eklenir Başka bir kapta kıyma, tuz ve karabiber yoğrulur Minik köfteler hazırlanıp una bulanır Tavada biraz kızartılır Kavrulmuş sebzelerin üzerine mercimek ve 6 su bardağı su eklenip kaynatılır İçine köfteler ilave edilir 10 dakika kısık ateşte kaynatılıp servis edilir


#Sayfa#


ÜNLÜLERDEN FARKLI YORUMLAR


ROMANTİK SİREN ERTAN


Romantik sofraların en önemli unsuru renkler ve dokulardır" diyen Siren Ertan, kurduğu sofrayı şöyle tanımladı: "Romantizm, Oyun oynamayı sever Bu tarz sofralarda bahar dallarının neşesi ve güzelliği, damakta iz bırakan tatlarla birleşir Zarafet, incelik ve biraz da müzik; romantik tarza damgasını vurur Bu sofraya balkabağı çorbası, deniz mahsullü yiyecekler ve ördek yakışır "


DEMET SABANCI KLASİKTEN YANA


"Klasik bir sofranın gücü, büyükbaba ile torunu birleştirebilmesidir" diyen Demet Sabancı Çetindoğan; bu tip sunumlar için şunları önerdi: Klasik sofralarda en ince detaylara dikkat etmek gerekir Portakallı mercimek çorbası, tavuklu sufle ve safranlı krep; nesilleri buluşturan sofranın lezzet unsurları olabilir "


DİDEM ÇAPA'DAN BOHEM MASALAR


Tülin Doğruer'in kitabı için bohem bir masa düzeni tasarlayan Didem Çapa, "Bohem; kuralları reddedendir" diyerek şunları anlattı: "Hayattaki sıradan ve gündelik şeyleri bile birer sanat eserine dönüştürerek, tabak ve çatalları yaratıcılıkla dizin Tuzda balık ya da erikli ördek ikram edin "


TUĞÇE GÜN

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.