Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
maraş, tarhanası, yapılır

Maraş Tarhanası Nasıl Yapılır

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Maraş Tarhanası Nasıl Yapılır



Yöresel tarhana tarifi - Tarhana nasıl yapılır - Maraş yöresine ait tarhana yapımı - Kahramanmaraş tarhanası - Tarhana firiğiKahramanmaraş yöresinin vazgeçilmez kışlık yiyecekleri arasında yer alır Özellikle çerez olarak tüketilen tarhananın, çorbası da yapılır


Maraş Tarhanası Ülkemizde bilinen diğer tarhanalardan şekli yapımı ve tadı bakımından Ülkemizde tekdir Maraş Tarhanası kışlık zahire olarak yılda bir defa yapılır Büyük mahşere kazanlarında pişirilir Temizlenen dövmeler pişirme esnasında kuvvetli bir kişi tarafından ağaçtan yapılma "tarhana küreği" ile sürekli karıştırılır Pişirilen aş, bezler üzerine çekilerek soğutur Büyük leğenlerde katıkla yoğrulur


Katıkla iyice yoğrulan tarhana aşı, çukurluk bir yerdeki bez üzerine taşınır Üzeri iyice kapatılır Bir gün dinlendirilir Komşu ve akraba kadınları toplanarak sabah erkenden dam başındaki çiğlerin üzerine el maharetleriyle sererler Serildiği günün akşamı "firik" haline gelir


Bir gün sonra da tamamen kuruyarak tarhana haline gelir Tarhana kuruduktan sonra sökülmesi kolay olsun diye sabah namazı vakti çiğlerden sökülür Ve özel olarak yapılan tarhana bidonlarına konur



Tarhana firiği; ceviz, badem içi veya Antep fıstığı ile birlikte çerez olarak yenilir Komşulara, akrabalara, misafirlere firik ikram edilmesi bir gelenektir


Yöre insanının damak tadı olan tarhana; çorba, çerez, firik ve cips olarak tüketilir Tarhananın konuk ağırlamada önemli bir yeri vardır Özellikle antepfıstığı ve cevizle yenmesi ayrı bir lezzet ve tat verir


Tarhana Çorbası:


Malzemesi; Tarhana,

nane, kırmızıbiber,

yağ,

Yarım kilo kuru tarhana


Yapılışı;Akşamdan ıslatılır Tencerede özleşinceye kadar pişirilir (Yarın saat kadar) İyice özleşmesi için ayran çırpacağı ile de çırpılır İsteyen çal gam da doğrayarak içerisine koyar Pişen çorbanın üzerine yağda yakılmış nane ve kırmızıbiber dökülür Dövülmüş sarımsak da üzerine ilave edilir


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.