06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Maraş Tarhanası Nasıl Yapılır
Yöresel tarhana tarifi - Tarhana nasıl yapılır - Maraş yöresine ait tarhana yapımı - Kahramanmaraş tarhanası - Tarhana firiğiKahramanmaraş yöresinin vazgeçilmez kışlık yiyecekleri arasında yer alır Özellikle çerez olarak tüketilen tarhananın, çorbası da yapılır
Maraş Tarhanası Ülkemizde bilinen diğer tarhanalardan şekli yapımı ve tadı bakımından Ülkemizde tekdir Maraş Tarhanası kışlık zahire olarak yılda bir defa yapılır Büyük mahşere kazanlarında pişirilir Temizlenen dövmeler pişirme esnasında kuvvetli bir kişi tarafından ağaçtan yapılma "tarhana küreği" ile sürekli karıştırılır Pişirilen aş, bezler üzerine çekilerek soğutur Büyük leğenlerde katıkla yoğrulur
Katıkla iyice yoğrulan tarhana aşı, çukurluk bir yerdeki bez üzerine taşınır Üzeri iyice kapatılır Bir gün dinlendirilir Komşu ve akraba kadınları toplanarak sabah erkenden dam başındaki çiğlerin üzerine el maharetleriyle sererler Serildiği günün akşamı "firik" haline gelir
Bir gün sonra da tamamen kuruyarak tarhana haline gelir Tarhana kuruduktan sonra sökülmesi kolay olsun diye sabah namazı vakti çiğlerden sökülür Ve özel olarak yapılan tarhana bidonlarına konur
Tarhana firiği; ceviz, badem içi veya Antep fıstığı ile birlikte çerez olarak yenilir Komşulara, akrabalara, misafirlere firik ikram edilmesi bir gelenektir
Yöre insanının damak tadı olan tarhana; çorba, çerez, firik ve cips olarak tüketilir Tarhananın konuk ağırlamada önemli bir yeri vardır Özellikle antepfıstığı ve cevizle yenmesi ayrı bir lezzet ve tat verir
Tarhana Çorbası:
Malzemesi; Tarhana,
nane, kırmızıbiber,
yağ,
Yarım kilo kuru tarhana
Yapılışı;Akşamdan ıslatılır Tencerede özleşinceye kadar pişirilir (Yarın saat kadar ) İyice özleşmesi için ayran çırpacağı ile de çırpılır İsteyen çal gam da doğrayarak içerisine koyar Pişen çorbanın üzerine yağda yakılmış nane ve kırmızıbiber dökülür Dövülmüş sarımsak da üzerine ilave edilir
alıntı
|
|
|