![]() |
Gıdaların Derin Dondurucuda Saklanması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıdaların Derin Dondurucuda SaklanmasıGıdaları Dondurarak Muhafaza Etme Metodu - Derin Dondurucu Nedir - Besinler Derin Dondurucuya Nasıl Konur - Derin dondurucudan Çıkarılan Besinler Nasıl TüketilirGelişen teknoloji ile birlikte tat alma duyumuz da değişim yaşıyor ![]() ![]() ![]() Bunda yiyecekleri, bozulmadan derinlemesine dondurup saklama özelliklerine sahip “deep frize” yani “derin dondurucu”lu buzdolaplarının 1990’lı yıllardan sonra yaygın bir şekilde kullanılmasının önemli bir yeri var ![]() Dondurarak saklama metodu, gıdaların, tazeliğini muhafaza ederek kalite ve özelliklerini en iyi şekilde koruma biçimidir ![]() ![]() Böylece ürünlerin oda sıcaklığında oluşan biyo-kimyasal ve mikro-biyolojik değişimleri önlenerek onların, taze durumlarına en yakın bir şekilde muhafazaları sağlanmış olur ![]() ![]() Dondurarak saklama sayesinde gıdaların özellikleri ve lezzetlerinde önemli değişiklikler olmaz ![]() ![]() Mevsiminde bol ve ucuz bulunan meyve ve sebzeler, daha fazla miktarlarda alınarak donduruculara konulursa ekonomik bakımdan kazançlı olur ![]() Aynı zamanda yemek yapma kolaylığı sağlayarak zamandan da kazanç sağlanmış olur ![]() ![]() ![]() Ayrıca dondurulmuş ürünlerin marketlere gelinceye kadarki aşamalarında çözülüp tekrar donma ya da düşük sıcaklıkta kalma gibi hâller yaşamış olma ihtimali bulunmaktadır ![]() ![]() Gıdalar Dondurucuya Girmeden Yapılması Gerekli İşlemler Bu işlemleri, genel olarak “ön işlem, dondurma ve çözme” şeklinde sıralayabiliriz ![]() Öncelikle dondurulacak sebze ve meyveler zedelenmemiş, taze ve iyi vasıfta olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() “Şok haşlama”, her sebze için olmaz ![]() ![]() ![]() Pırasa, soğan, yeşilbiber, dolma biber ise yıkanıp ayıklanır ve kurulandıktan sonra haşlamadan poşetlere konularak dondurulabilir ![]() Haşlanan sebzelerin de suları iyice süzülmeli, kâğıt havlularla kurutulmalıdır ![]() ![]() ![]() Poşet olarak alüminyum folyo yerine plastik torba ve streç film kullanılmalıdır ![]() ![]() Meyvelerin ise, zedesiz olanları seçilmeli, yıkanmalı, çekirdekleri çıkarılmalı, kabukları soyulmalı ve doğranmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Anlatılan hususlara dikkat edildikten sonra poşetlere ve kaplara konulan meyve ve sebzeler, eksi 18 ya da eksi 21 derecede dondurucuya konulur ![]() Dondurma ile ortamdaki su tutulup mikro-biyolojik faaliyet durdurulursa da enzim faaliyeti devam edeceği için vitamin ve mineral kayıpları da görülür ![]() Gıda mühendisi Akif Kundakçı’nın verdiği bilgiye göre, dondurulan yeşil sebzelerin renklerinde açılma görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Dondurulmuş Ürünlerle İlgili Bilinmesi Gereken Diğer Hususları Şöyle Sıralayabiliriz: 1- Dondurulmuş ürünler çözdürüldükten sonra, aslâ tekrar dondurucuya konulmamalıdır ![]() 2- Sebzeler, pişirme suyuna çözdürmeden atılmalıdır ![]() ![]() 3- Donmuş sebzelerin pişme süreleri, taze sebzelere oranla 3 kat daha kısadır ![]() 4- Et ve ürünlerini çözdürerek aynı taze et pişirir gibi pişirmek gerekir ![]() ![]() 5- Dondurulacak yemeklere fazla miktarda baharat konulmamalıdır ![]() ![]() 6- Kızartılmış gıdaları dondurmamak gerekir ![]() ![]() İyi bir dondurma işleminde, sığır, koyun, tavuk etleri 6-12 ay, dana eti 4-14 ay, balık eti 2-8 ay, meyve ve sebzeler ise 6-24 ay arasında başarı ile saklanabilir ![]() Elektrikler kesilince derin dondurucular açılmamalıdır ![]() ![]() ![]() Her ne kadar değişen dünya, bu ürünleri kullanmayı zorunlu kılsa da sağlık bakımından en uygunu, yiyeceklerin mevsiminde ve taze olarak tüketilmesidir ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|