![]() |
Helvalar Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Helvalar HakkındaTürk mutfağında helvalar - un helvaları - un Helvası - irmik helvası - helva yapmanın püf noktaları - helvaların özellikleri - helva nasıl yapılır - helva yapımında dikkat edilecek hususlar - helva yapmanın incelikleri - helvanın püfleri Ham maddesi genelde un, irmik, yağ olan Türk mutfak kültürüne özgü tatlılardır ![]() Helvalar acı günleri hatırlatsa da, günlük sofralarda da tüketilen nefis lezzetlerdir ![]() Helva hazırlamak biraz deneyim gerektirir, tane tane ve tam kıvamında olması için bazı noktalara dikkat etmek gerekir ![]() İrmikle ya da unla helva hazırlarken, kısık ateşte yakmadan, ancak çiğ de kalmayacak şekilde kavrulmalıdır ![]() Helvada çam fıstığı ya da badem kullanılacaksa, irmikten ya da undan önce kavrulmalıdır, belirtilen yağ miktarlarının hepsi bir defada kullanılmamalıdır, çünkü yağ, fıstığı kavururken yanar ve helvanın tadı yanık olur ![]() Fıstık ya da badem önce kavrulmalı, sonra helvaya eklemek üzere, bir kenara bırakılmalıdır ![]() Helvaya eklenecek şeker, suyla ya da sütle eritilerek kullanılmalıdır ![]() Helvaya eklenen sıvının çekmesi sırasında, ocak kısık ateşte olmalıdır ![]() Belirtilen miktar sıvı madde eklendikten sonra, kıvama geldiği,, karıştırıldığında tencereye yapışmamasından anlaşılır ![]() Helva ocaktan alındıktan sonra, tencere ile kapak arasında, pilav demlerken olduğu gibi, kağıt havlu konur, 15-20 dakika dinlendirilir ![]() İrmik helvası yapılırken ocaktan alındıktan sonra bir avuç toz şeker serpilip, demlendirilirse, kıtır bir tat elde edilmiş olur ![]() Helva demlendikten sonra, kalın bir çatalla karıştırılarak, tane tane olması sağlanır, helva sıkıştırılarak şekil de verilecek olsa, bu işlem yapılmalıdır ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|