![]() |
Mutfak Sırları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfak Sırlarıpratik mutfak sırları - mutfakta püf noktaları - pratik püf noktaları • Maydanoz ve dereotunu buzdolabında tazeliğini kaybetmeden uzun bir süre saklayabilmek için yapmanız gereken, maydanoz ve dereotunu iyice yıkadıktan sonra temiz bir peçeteyle iyice kurulamak ve temiz kapaklı bir naylon kutuya koyup buzdolabına kaldırmak ![]() • Sertleşmiş kurabiyelerin üzerine elma dilimleri koyup kapalı bir kutuda bekletirseniz yumuşacık olurlar ![]() • Çiğ et, tavuk, balık gibi yiyecek maddelerini temizlemek için kullandığınız mutfak aletlerini yıkamadan asla başka bir şeyde (sebze, meyve kesmek, unlu gıdalar hazırlamak vb ![]() ![]() • Yağda kavrulan unun içine katacağınız suyun veya sütün ılık olması, unun pütür pütür olmasını önler ![]() • Patatesin kavrularak kullanıldığı yemeklerde taze patates kullanılması, kavurmanın daha lezzetli ve kıtır kıtır olmasını sağlar ![]() ![]() • Sütlü tatlılarda vanilyanın daha iyi hissedilmesi için vanilyayı, tatlınızı ateşten indirir indirmez ilave edin ![]() • Hamurunuzun yeterince mayalandığını anlamak için üzerine parmağınızla bastırın ![]() ![]() • Mayalanmış hamurdan iyi sonuç almak için mayalanma işlemi bittikten sonra birkaç yumruk darbesiyle tekrar yoğurmak ve şekillendirme işlemini daha sonra yapmak gerekir ![]() • Hamurun kısa sürede mayalanması için iki yöntem deneyebilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() • Şekil vermiş olduğunuz hamurlu malzemeyi yaklaşık 250˚C de güzel kırmızılık elde edinceye ve kabarıncaya kadar pişirin (yaklaşık 15-20 dakika) ![]() • Vanilyalı puding yaptığınızda, pudingi koyacağınız kaselerin içine önceden çıkarılmış hurma koyarsanız, hem daha lezzetli hem de daha besleyici olur ![]() • Hazırladığınız pastayı fırına attığınız zaman pişirme süresinin ortasında dışarı çıkarıp, üzerine yumurta akını az pudra şekeri ile çırparak beze hamuru hazırlayın ![]() ![]() • Tavuğu unlayıp kızartmadan evvel dolapta soğukta tutun ![]() • İçine bir likit katmadan evvel un ve yağı iyi kavurursanız sos daha iyi olur ![]() • Patates önceden tuzlu suda kaynatılırsa fırında daha çabuk pişer ![]() • Sos sulu ise biraz un veya nişastayı suda eritip ekleyin ![]() • Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin ![]() ![]() • Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin ![]() ![]() • Suya sirke atarsanız yumurtanın akı dağılmaz ![]() • Peynirin kesik kenarlarını tereyağlarsanız sertleşip kurumaz ![]() • Bir kaşık elma sirkesi yemeğin tatlı tadını alır ![]() • Sosislerin patlamasını önlemek için, fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır ![]() • Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız, tereyağının yanmasını önlemiş olursunuz ![]() • Pişirdiğiniz bisküvileri yemeden önce birkaç saat pamuklu örtüye sararak bekletirseniz, lezzetlerine lezzet katmış olursunuz ![]() • Bayatlamış ekmekleri yumuşatmak için boş bir tencereye koyun ![]() ![]() ![]() • Yapacağınız tavuk yemeğini daha lezzetli kılmak mümkün ![]() ![]() ![]() • Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye ince bir dilim limon koyun ![]() ![]() • Pastaya koyacağınız fındık ve bademleri önceden az yağlanmış tavada biraz kavurup, daha sonra hamurunuza katarsanız, fındık ve bademlerin tadı bir kat daha artacaktır ![]() • Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın ![]() • Elma her zaman formunuzu korumak için ideal bir iştah kesicidir ![]() ![]() • Sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakallar daha fazla su verir ![]() • Lahananın pişerken hoş olmayan bir kokusu vardır ![]() ![]() ![]() • Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz ![]() • Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir ![]() • Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz ![]() ![]() ![]() ![]() • Sucukları serin bir yere asmak yetmez ![]() ![]() ![]() • Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin ![]() • Pişmiş yemekleri oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyin ![]() • Buzdolabında sakladığınız pişmiş yemekleri tekrar ısıtmak istediğinizde ihtiyacınız kadarını bir kaba alıp ısıtın ![]() • Kötü kalaylanmış bakır kaplar yemek yaparken kullanıldığında sağlığa zararlı maddeler yemeğe karışacağından mümkün olduğunca bunları kullanmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan bal saklama koşullarına dikkat edilmezse şekerlenir ve besin değeri kaybolur ![]() ![]() ![]() ![]() • Kurumuş limonlarınızı birkaç saat soğuk suda bekletirseniz yumuşayacaktır ![]() • İstavrit, barbunya gibi küçük balıkları kızartırken tavaya bir parça sirke damlatırsanız çok daha gevrek kızaracaktır ![]() ![]() • Muzları buzdolabında muhafaza etmeyiniz, çünkü tadı kaçacaktır ![]() • Izgara yapacağınız etleri pişirmeden önce sıvı yağ, rendelenmiş kuru soğan ve karabiber karışımı sosta 15-20 dakika bekletip daha sonra ızgaraya atın ![]() ![]() ![]() • Ekmekleri sakladığınız kabın içine birkaç tane kesme şeker koyarsanız, kısa sürede bayatlamasını önleyebilirsiniz ![]() • Zeytinyağlı yemeklerinizi pişirdikten sonra tencerenin kapağını hemen açmayın tadı kaçacaktır ![]() ![]() • Meyveli kek yaparken, meyveleri kekin dibine çökmemesi için meyveleri önce una ya da buğday nişastasına bulayıp, kek hamuruna ekleyin ![]() • Kahveyi taze saklamak için cam kavanoza boşaltın ve içine birkaç tane kesme şeker atın ![]() ![]() ![]() • Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatın ![]() ![]() • Suyunu sıktığınız limon kabuklarını çelik eşyaların ve bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz ![]() • Elmanın kabuklarını soyup su dolu bidonda biriktirerek bekletin ![]() ![]() • Mayonez hazırlarken sos kesilirse 1 yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın ![]() ![]() ![]() ![]() • Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin ![]() ![]() • Patatesin pişirme suyuna 1 kaşık sirke koyun ![]() ![]() • Tuzluğunuzun içine atacağınız pirinç taneleri tuzun nemini alacak ve akışkanlığını sağlayacaktır ![]() • Yoğurtlu çorba yaparken çorbanın kesilmemesi için tuzunu tencereyi ocaktan indirdikten sonra ekleyin ![]() • Balık çorbası yaparken suyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45-60 dakika kaynatın ![]() ![]() • Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir ![]() ![]() ![]() • Yeşil salata malzemelerini elinizle kopartırsanız vitaminleri ölmeyecektir ![]() • Küçük limonu saklamak için küçük bir tabağa toz şeker serpin ![]() ![]() ![]() • Mantarlarınızın buzdolabında taze kalmasını istiyorsanız kağıt torba içerisinde saklayın ![]() ![]() • Balığın pullarını rahatça ve etrafı kirletmeden temizlemek istiyorsanız balığı bir dakika kaynar suda tutun ![]() ![]() • Pasta ve kekler için kullandığınız kremanın daha sert olmasını istiyorsanız çırpacağınız kaseyi, kremayı, çırpıcınızı birkaç dakika buzlukta bekletin ![]() • Çorba ve sulu yemeklerinizi pişirirken eğer tuzu fazla ise içine birkaç tane dilimlenmiş patates atın ![]() ![]() • Tavuğun kalitesi gögüs etinin dolgun ve sıkı olmasından anlaşılır ![]() ![]() ![]() • Kuru bakliyat pişirecekseniz bir gece önceden bakliyatları ıslatın ![]() ![]() ![]() • Pilavı tekrar ısıtırken su dolu bir tencere içine oturtarak ısıtın ![]() • Çorba pişirirken taşmasını önlemek için içine birkaç buz tanesi atın ![]() • Sebzelerinizi haşlarken vitamin değerlerinin kaybolmaması için suyu sebzelerin üzerine bir parmak çıkacak şekilde koyun ![]() ![]() • Ciğerleri bulayacağınız una bir kaşık karbonat koyarsanız ciğerin daha yumuşak kızarmasını sağlarsınız ![]() • Hazırlayacağınız kreplerin daha yumuşak olmasını istiyorsanız krep hamurunu hazırlarken yumurtanın akı ile beyazını birbirinden ayırın ![]() ![]() ![]() • Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın ![]() ![]() • Şekerlenmiş reçelinizi sakın atmayın ![]() ![]() ![]() • Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit folyo koyun ![]() ![]() • Hazırladığınız pudingi soğuturken üzerinin kaymak tutmasını istemiyorsanız, puding sıcakken üzerine toz şeker serpin ya da devamlı karıştırarak soğutun ![]() • Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz ![]() ![]() • Kurufasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin ![]() ![]() ![]() • Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın ![]() ![]() • Tuz bazen sütü keser ![]() ![]() • Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin ![]() ![]() • Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin ![]() ![]() • Etin pişmesini hızlandırmak aslında zor değildir ![]() ![]() ![]() ![]() • Kızartmalarınıza yeni bir tad kazandırmanız ve evdekileri şaşırtmanız için size çok kolay bir önerimiz olacak ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|