Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ipuçları, kurutma, meyve, saklama, sebzelerin

Meyve Ve Sebzelerin Saklama ve Kurutma İpuçları

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meyve Ve Sebzelerin Saklama ve Kurutma İpuçları



meyve ve sebzelerin kurutulması - kurutulmuş meyve ve sebzelerin saklanması

Öncelikle taze ve iyi kaliteli sebze ve meyveleri seçtiğinizden emin olmalısınız


Kurutulacak sebze ya da meyvenin, sap, çekirdek ve yaprak gibi yenilmeyen kısımları ayıklanmalıdır


Kurutulacak sebzeler iyice yıkanmalı ve mümkünse dezenfektanlarla iyice arındırılmalıdır


Kurutulacak malzemelerin 2-3 cm’lik parçalar halinde kesilmesi idealdir Parçalar ne kadar büyürse kurutma işlemi de o kadar uzun sürer


Kurutma işleminden önce meyveler limonlu su gibi antioksidan çözelti içerisinde bekletilmelidir


Kurutma işleminden önce sebzeler sıcak suya daldırılır ve buharda tutulurlar


Bir litre suda çözülmüş 15 çay kaşığı limon tuzu, meyveler için kurutma öncesine uygun bir çözelti sağlayacaktır


Meyveler antioksidan çözeltide 30-60 saniye kadar bekletilir


Kurutma işlemini ev tipi kurutucularda ya da doğal olarak yapabilirsiniz


Doğal kurutma için direkt güneş almayan bir bölgeye tek tek olarak dizdiğiniz meyve ya da sebzeleri zamanla alt üst etmeyi unutmamak gerekmektedir


İdeal kurutma ısısı 30-35 derecedir Daha yüksek ısılar kurutma verimini ve lezzeti düşürür


Kurutma işleminin başarısını ölçmek için sebzeleri kırmayı deneyin Eğer sebze kolayca kırılıyor ve nemli bir alana rastlanmıyorsa işlem başarılıdır


Meyveler başarılı bir kurutma işleminden sonra elle tutulduklarında elde rutubet izi olmaz


Kurutma işlemi bittikten sonra kuru sebze ve meyvelerinizi derin dondurucularda saklamak ömürlerini uzatacaktır


Kuru meyve ve sebzelerinizi önceden 80 derecede ısıttığınız bir fırında 10-15 dakika kadar tutarak pastörize edebilirsiniz


Kurutulmuş meyve ve sebzeleri hava geçirmeyen kaplarda ve nemsiz ortamlarda saklayın


Şeftali, erik ve kayısı gibi büyük çekirdekli meyvelerin antioksidan çözeltide bekletildikten sonra çekirdekleri çıkartılmalıdır


Kurutma işlemi için seçilecek olan muzlar olgunlaşmamış olmalıdır İncir ise iyice olgunlaşmış olanlarından seçilir


Patlıcan, biber, domates, mantar, bamya, yeşil fasulye, kereviz, soğan, havuç, nane ve lahana en sık kurutulan sebzelerdendir


Elma, şeftali, erik, kayısı, muz, incir, vişne, armut ve dut ise en sık kurutulan meyvelerdendir


Doğal olarak kurutmaya bırakılan sebze ve meyvelerin iyi hava akımı alan bir yere bırakılmış olmaları oldukça önemlidir


Kurutma işlemi ne kadar çabuk olursa meyve ve sebzeler de o ölçüde lezzetli olur


Kurutma işlemine tabi tutulan meyve ve sebzeler kurutma işlemi bittikten sonra 10 dakika kadar soğutulmalıdır


Doğal kurutmada sebzeler gölgede bırakılırken, meyveler direkt güneş ışığı alacak şekilde bırakılabilir


Kurutma sırasında doğrudan güneşe maruz kalan sebzelerde kahverengi noktalar oluşur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.