![]() |
Evde Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Evde Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılırsirke nasıl kurulur - üzüm sirkesi nasıl yapılır - evde sirke yapımı ![]() Pratik üzüm sirkesi yapılışı Üzüm Sirkesi Malzemesi * 1 kg ![]() * 3 lt ![]() * 1 dilim kadar ekmek dışı * Çok az bulgur *1 avuç kadar nohut Yapılışı * Üzümler sıkıştırılır, posalarıyla birlikte cam bir kavanoza yerleştirilir ![]() ![]() ![]() Not : Ayrıca tarhun, melisa veya kekik ekleyebilirsiniz ![]() Tatlı olduğu halde sofraya çıkarılamayacak kadar gösterişsiz ve bozuk olan üzümlerden şıra ve pekmez yapılabilir ![]() ![]() Sirke evlerimizde aranılan, kullanılan maddelerden biridir ![]() ![]() ![]() İspirtolu herhangi bir sıvı, açıkta havayla temas edince asit asetik özel ekşime mayasıyla mayalanıp sirkeleşir ![]() Sıvının yüzeyinde beyazımtırak ince ve yarı sıvı bir kabuk belirir ki buna "sirke çiçeği" denir ![]() Üzümden gayrı elma, dut, erik gibi başka meyvelerden de sirke yapmak mümkün ise de en makbulü yukarıda da belirttiğimiz gibi üzüm sirkesidir ![]() "Keskin sirke küpüne zarar" ata sözünden de anlaşılacağı gibi sirke küpte durmaz ![]() ![]() ![]() Bu fıçıyı kullanmadan önce sodalı suyla iyice yıkamak gerekir ![]() ![]() ![]() Fıçının içi kuruyunca buna bir şişe kadar ekşimeye yüz tutmuş keskin sirke konur ![]() ![]() ![]() Fıçı ise artık sirke fıçısı olmuştur ![]() ![]() Bahçeden toplanılan veya çarşıdan alınan yaralı, bereli üzüm tanelerinin sıkılmasıyla elde edilecek sudan şıra elde edilecekse bu sular bir kapta toplanır ![]() ![]() Aradan iki gün geçtikten sonra posayı örtecek kadar ılık su katılır ![]() ![]() ![]() ![]() Fıçıdaki sirke süzülerek şişelere doldurulur ![]() Kalan cibre yani posa gene fıçıya konur, üstüne bir şişe sirke döküldükten sonra fıçı ağzına kadar ılık suyla doldurulur ve ağzı örtülür ![]() ![]() ![]() Yaş üzümden olduğu gibi kuru üzümden de sirke yapmak mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() Vakit vakit karıştırarak fıçıdakiler 25 - 30 gün bir kenarda tutulur ![]() ![]() ![]() Kalan posaya elde edilen sirkeden bir şişe kadarıyle gerekli miktarda ılık su katılır ve gene fıçı sıcakça bir yerde 25 - 30 gün tutulur ![]() |
![]() |
![]() |
|