Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
evde, sirkesi, yapılır, üzüm

Evde Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Evde Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır



sirke nasıl kurulur - üzüm sirkesi nasıl yapılır - evde sirke yapımı




Pratik üzüm sirkesi yapılışı

Üzüm Sirkesi Malzemesi


* 1 kg üzüm

* 3 lt su

* 1 dilim kadar ekmek dışı

* Çok az bulgur

*1 avuç kadar nohut

Yapılışı


* Üzümler sıkıştırılır, posalarıyla birlikte cam bir kavanoza yerleştirilir Tüm malzeme içine boşaltılır, ağzı sıkıca kapatılır Karanlık ve serin bir köşede 1 ay bekletilir

Not : Ayrıca tarhun, melisa veya kekik ekleyebilirsiniz


Tatlı olduğu halde sofraya çıkarılamayacak kadar gösterişsiz ve bozuk olan üzümlerden şıra ve pekmez yapılabilir Ezik, büzük, çürümüş ve tatsız üzümlerden ise sirke yapmak mümkündür

Sirke evlerimizde aranılan, kullanılan maddelerden biridir En iyi sirke üzümden yapılır Sirke; üzüm suyunun yani şıranın ekşimesinden, mayalanmasından meydana gelir


İspirtolu herhangi bir sıvı, açıkta havayla temas edince asit asetik özel ekşime mayasıyla mayalanıp sirkeleşir

Sıvının yüzeyinde beyazımtırak ince ve yarı sıvı bir kabuk belirir ki buna "sirke çiçeği" denir


Üzümden gayrı elma, dut, erik gibi başka meyvelerden de sirke yapmak mümkün ise de en makbulü yukarıda da belirttiğimiz gibi üzüm sirkesidir

"Keskin sirke küpüne zarar" ata sözünden de anlaşılacağı gibi sirke küpte durmaz Keskinliğiyle küpü çatlatır ve akıp gider Onun için evlerinde sirke yapmak isteyenler her şeyden önce küçük bir tahta fıçı sağlamalıdırlar

Bu fıçıyı kullanmadan önce sodalı suyla iyice yıkamak gerekir Sodalı suyla iyice yıkadıktan sonra fıçı bol akarsuda bir süre tutulur Sonra temiz bir yerde iyice kurutulur

Fıçının içi kuruyunca buna bir şişe kadar ekşimeye yüz tutmuş keskin sirke konur İçindeki karışımın her yerine bulaşması için vakit vakit çalkalanılan veya sağa, sola çevrilen fıçı, iki veya üç gün böyle bırakılır Bu sürenin sonunda içindeki sirke süzülerek şişelere doldurulur ve kullanılmak üzere bir kenara kaldırılır

Fıçı ise artık sirke fıçısı olmuştur Artık bu fıçıyla sirke yapılabilir

Bahçeden toplanılan veya çarşıdan alınan yaralı, bereli üzüm tanelerinin sıkılmasıyla elde edilecek sudan şıra elde edilecekse bu sular bir kapta toplanır Geriye kalan posa atılmaz ve şıra yapımına elvermeyen ezik, çürük üzüm tanelerinin sularıyle birlikte güneşli veya sıcak bir yerde tutulan fıçıya doldurulur

Aradan iki gün geçtikten sonra posayı örtecek kadar ılık su katılır Fıçının üstü kapatılır ve vakit vakit içindekiler karıştırılarak 15 gün böylece bırakılır Bu sürenin sonunda fıçıya içindeki suyun yarısı kadar daha katılır ve 25 gün daha beklenir Kırk günün sonunda sirke olmuştur

Fıçıdaki sirke süzülerek şişelere doldurulur

Kalan cibre yani posa gene fıçıya konur, üstüne bir şişe sirke döküldükten sonra fıçı ağzına kadar ılık suyla doldurulur ve ağzı örtülür 30 - 35 gün sonra sirke hazırdır Böylece üzüm posalarından birkaç defa sirke elde etmek mümkündür


Yaş üzümden olduğu gibi kuru üzümden de sirke yapmak mümkündür Bunun için kuru üzüm, kendi ağırlığının dört misli suyla kaynatılır Sonra bu şekersiz hoşaf fıçıya konur ve bir - iki gün 25 - 30 derece sıcak olan bir yerde tutulur Şekersiz hoşafta bir kaynama başlayınca (iki günde bu kaynama başlamamışla bir - iki gün daha beklenebilir) fıçıya yeteri kadar ılık su katılır

Vakit vakit karıştırarak fıçıdakiler 25 - 30 gün bir kenarda tutulur Bu süre sonunda sirke olmuştur Süzülerek şişelere alınır

Kalan posaya elde edilen sirkeden bir şişe kadarıyle gerekli miktarda ılık su katılır ve gene fıçı sıcakça bir yerde 25 - 30 gün tutulur





Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.