![]() |
Dana Eti Pişirmenin Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dana Eti Pişirmenin Püf Noktalarıdana etini nasıl pişirirsiniz - dana etinin bölümleri ve pişirilmesi - dananın bölümleri - fırında dana eti - dana eti haşlama - dana eti kızartmaDana eti denildiğinde 10 aylık yada daha küçük olan buzağının eti akla gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dana Porsiyonları: Kişi başına kemiksiz etten 125-180 gr, kemikli etten kemiğiyle birlikte buttan 250 gr, koldan, boyundan, böbrek yatağından ve incikten 300-350 gr ayırabilirsiniz ![]() Dananın Bölümleri: Dana etinin başlıca bölümleri but, bonfile, böbrek yatağı, kol ve sırttır ![]() ![]() ![]() Dana etinin öteki bölümleri ise rosto yapmaya, içi doldurulup sarılmaya, haşlanmaya ve yahni yapılmaya elverişli olan döş, boyun ve buttur ![]() ![]() FIRIN: Et, kemikleri ayıklandıktan sonra, içi doldurularak yada tek bir parça halinde pişirilebilir ![]() ![]() ![]() PİŞİRME SÜRESİ: Kemikli et, her yarım kilo başına 20'şer dakika ve ayrıca bir 20 dakika pişirilir ![]() ![]() FIRINDA BİR BAŞKA PİŞİRME BİÇİMİ: Eti önce kızartıp daiha sonra çeşitli sebzelerin, baharatlarını, et suyunun bulunduğu bir kaba yerleştirip ağzını iyice örterek pişirmektir ![]() ![]() PİŞİRME SÜRESİ : Her yarım kilo başına 30'ar dakikadır ![]() HAŞLAMA : Etin ucuz bölümleri parçalar halinde, tuzlu, sebzeli ve baharatlı suda haşlanır ![]() PİŞİRME SÜRESİ : Her yarım kilo için 15'er dakika ve ayrıca bir 15 dakikadır ![]() YAHNİ : Yahni için gene etin ucuz bölümleri kullanılır ![]() ![]() IZGARA VE KIZARTMA : Etin çabuk pişirilmeye elverişli olan bölümleri, böbrek yatağı pirzola ve biftektir ![]() ![]() Pirzola yada biftekleri kızartmak için tereyağ yada rafine yağda ya da her ikisinin karışımında pirzolaların ve bifteklerin her iki yüzünü de 3-5 dakika kızartıp, ateşi iyice kısınız ve kısık ateşte dilediğiniz kadar daha kızartmaya devam ediniz ![]() PİŞİRME SÜRESİ: Pirzola için 15-30 dakikadır ![]() ![]() ![]() Dananın Bölümleri: 1 Döş sarması 2 Pirzola 3 Boyun üstü pirzolası 4 Sırt 5 Sırt kenarı 6 İncik 7 Döş 8 Biftek (dövülmüş) 9 Biftek (madalyon) 10 T Biftek 11 Kol sarması 12 Sırt (pirzola sarması) 13 İtalyan usulü dana inciği 14 Bonfile 15 Kontrafile sarması 16 Bonfile alıntı Etler Hakkında Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
|