![]() |
İyotlu Tuz Kullanımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İyotlu Tuz Kullanımıiyot - iyot yetersizliği - iyotlu tuz - iyotun önemi - tuz İyot ; insan vücudunda çok az bulunan , normal büyüme ve gelişme için gerekli olan önemli bir mineraldir ![]() ![]() ![]() ![]() Tuz sofra tuzu ve gıda sanayi tuzu olmak üzere 2 ye ayrılır ![]() İyotlu Sofra Tuzu ; -Etiketinde son tüketim tarihi olmak zorundadır ![]() -Aşağıdaki sembol kolay görünen boyutta ve ürün adı ile aynı yüzde bulunmalıdır ![]() -İyot kaybını engelleyecek ambalaj materyali kullanılmalıdır ![]() -Sofra tuzuna 50-70 mg/kg oranında potasyum iyodür veya 25-40 mg/kg oranında potasyum iyodat katılması zorunludur ![]() -Net ambalaj miktarı 125g-250g-500g-750g-1000g-1500g olmalı ![]() -İyot tüketmemesi gereken kişiler için iyotsuz tuz üretilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Gıda Sanayi Tuzu ; - Etiket üzerinde ‘Gıda sanayi için üretilmiştir’ ifadesi yer almalı ![]() - İyot eklenmesi zorunlu değildir ![]() ![]() - Doğrudan tüketiciye sunulamaz ![]() İyotlu tuzlarda bulunan iyot miktarı gün ışığında , fazla nemde ve yüksek sıcaklıkta zamanla azalmaktadır ![]() Bu nedenle satın aldığınız ve sattığınız tuzu ; * Serin ve kuru yerde saklayınız ![]() * Güneş ışığından uzak tutunuz ![]() * Etiket bilgilerini kontrol ediniz ![]() On Soru On Yanıt 1- İyot neden önemlidir? İyot normal büyüme ve gelişme için gerekli bir eser elementtir ![]() ![]() ![]() ![]() 2- İyot yetersizliğinin nedenleri nelerdir? Yeryüzünde bulunan iyodun büyük bir bölümü buzul, kar ve yağmurlarla toprağın yüzeyinden alınarak rüzgar, ırmaklar ve sellerle okyanus ve denizlere taşınmakta ve buralarda buharlaşarak yağmur ile birlikte yeniden toprağa dönmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3- Dünyada iyot yetersizliği hastalıklarının durumu nedir? Dünyada 130 ülkede önemli halk sağlığı sorunu olarak tanımlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() DSÖ verilerine göre, ortalama günlük gereksinm 150 mcg iyot (bir toplu iğne başı kadar) yeterince alınamadığı için 740 milyon (dünya nüfusunun %54) insanın guatrdan, iyot yetersizliği hastalıklarından etkilendiği belirlenmiştir ![]() ![]() 4- Ülkemizde iyot yetersizliği hastalıklarının durumu nedir? Türkiye' de endemik guatr ile ilgili çalışmalar Atay ve Onat'ın 1948'de guatrın üç ilde endemik olduğunu bildirirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul Ü ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca 1995 yılında Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Ü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5- Günlük olarak almamız gereken iyot miktarı ne olmalıdır? 6- İyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi için kullanılan yöntemler nelerdir? İyot yetersizliğinin olduğu bölgelerde alınacak başlıca önlem, kişilerin günlük iyot alımlarını arttırmaktır ![]() ![]() a ![]() b ![]() c ![]() d ![]() e ![]() Dünyada en sık kullanılan yöntem tuzun iyotlanmasıdır ![]() Tuzun iyotlanmasının seçilmesinin nedenleri: Yaygın kullanımlı bir tüketim ürünü olması ve pek çok faktörden etkilenmemesi Tuzun iyotlanmasının teknik olarak basit olması Komplike araç-gereç gerektirmemesi Tuzun iyotlanmasına yönelik global strateji geliştirilmesi, uygulanması ve izleniminin kolay olması Tuzun iyotlanması ile tuzda; renk, koku, tad değişikliği olmaması Düşük giderli ve yıllık olarak kişi başına tüketim fiyatının ucuz olması sayılabilir ![]() Dünyanın bir çok ülkesinde insanların günlük iyot alımlarını arttırmak amacı ile iyotlu tuz kullanımlarının sağlanması çabaları başarılı sonuç vermiş ve son yıllarda birçok ülkede bu yönde özel çalışmalar başlatılmıştır ![]() 7- Ülkemizde bu soruna yönelik olarak neler yapılmaktadır? Ülkemizde Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ve UNICEF' in işbirliğinde 1994 yılında, "İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı” başlatılmıştır ![]() İlk olarak, Türkiye'de bu konuda yapılan çalışmalar toplanmış, risk altındaki nüfus ve iyot yetersizliği hastalıkları prevelansı ile var olan durum saptanmaya çalışılmıştır ![]() ![]() 1994 yıllından bu yana yürütülen bu program kapsamında; sağlık personeli, tarım il müdürlükleri, iyot analizi yapan laboratuvar personeli, tuz üreticileri, halk ve market yetkililerini kapsayan eğitim çalışmaları, tuzun iyotlanması konusunda yasal değişiklikler, izleme ve değerlendirme çalışmaları düzenlenmiştir ![]() 8- Tuzun iyotlanması ile ilgili yürütülen çalışmaların başarıya ulaşmasında yasal düzenlemelerin rolü nedir? Ülkemizde 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu' nun 199 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyanın pek çok ülkesinde, iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi için en önemli basamaklardan birisi olan tuzun iyotlanmasının yasal olarak zorunlu hale gelmesi çok eski yıllara dayanırken, ülkemizde 1994 yılında programın başlaması ile bu yöndeki çalışmalara ağırlık verilmiş, 9 Temmuz 1998 tarih ve 23397 sayılı Resmi Gazete ile Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Tuz Tebliği'ne göre sofra tuzlarının iyotlanması zorunlu olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() 9- Programın izleme ve değerlendirmesi nasıl yapılmaktadır? Programın başarısı ve kontrolünün sağlanması için bir izleme ve değerlendirme sistemi oluşturulmuştur ![]() ![]() A- Kişi Bazında İzleme Aktiviteleri a ![]() b ![]() Gerek iyot yetersizliğinin önlenmesinin izlenmesi, gerekse özellikle iyot yetersizliğinin büyük boyutlarda olduğu yerlerde, iyoda bağlı indüklenmiş hipertroidizm görülme durumunun değerlendirilmesi için kişi bazında etkin bir izlem sisteminin oluşturulması gerekmektedir ![]() Bu kapsamda, A ![]() ![]() ![]() Düzenli iyot profilaksisine başlamadan önce, guatrın endemik olduğu bilinen 20 ilden örneklem olarak 9-11 yaşlarında 5948 okul çağı çocuğu çalışma kapsamına alınmıştır ![]() ![]() ![]() Çalışma yapılan illerden önemli ve orta derecede iyot yetersizliği saptanan 9 il seçilmiş ve iyot profilaksisi öncesi kord kanı TSH ve ST4 düzeyleri ve annenin idrarındaki iyot ölçümleri yapılmıştır ![]() ![]() Riskli bölgelerde iyotlu yağ kapsülü kullanılması ve izlenmesi çalışması da yine üniversite işbirliğinde gerçekleştirilecektir ![]() B- Tuzda iyot miktarının izlenmesi ve kalitesi ile ilgili izleme aktiviteleri Gelişmekte olan ülkelerdeki üretilen tuzun pek çok şekilde iyotlanmasına karşın, tuzdan alınan iyodun yetersiz olduğu, iyotlama tekniklerinin uygun şekilde kullanılmadığı ya da tuzun nem, ışık, ısı ve diğer etkenlere maruz kalması sonucu, alınan iyodun yetersiz olduğu görülmektedir ![]() ![]() İl Sağlık Müdürlükleri, Tarım İl Müdürlüklerine ve belediyelere tuzda iyot olup olmadığının kalitatif olarak ölçmek için titrasyon kitleri dağıtılmıştır ![]() ![]() Özellikle üretimden tüketime yapılacak kontrollerde iyot kayıpları olup olmadığı, tuzdaki iyotun tam miktarının kantitatif yöntemlerle saptanması önemlidir ![]() ![]() Bakanlığımız bu konuya önem vermekte olup Kalite Kontrol için, Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü'nün bir Merkez, 7 Bölge Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürlüğü (Adana, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Samsun ) ve Enstitüye bağlı olmayıp teknik açıdan işbirliği yapılan 10 il halk sağlığı laboratuvarı (Bursa, Edirne, Kayseri, Kütahya, Van, Zonguldak, Denizli, Trabzon) ve tüm illerdeki halk sağlığı laboratuarlarında ilgili personelin bilgilendirilme ve malzeme desteği çalışmaları sürdürülmektedir ![]() 10- İyotlu tuz kullanımının sakıncalı olduğu durumlar var mı? Bazı tiroid hastalarının, örneğin Graves Hastalığı, Hashimoto Tiroiditi ve sıcak nodülü olan hastaların iyotlu tuz kullanmaları sakıncalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Sorularımızı Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlanlamasından Dr ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|