Prof. Dr. Sinsi
|
Yemek Kültürümüzün Mizahi Yönleri
mizahi yemek isimleri - yöresel yemek isimleri - yemek kültürümüzün tarihsel gelişimi - komik yemek isimleriKültür ve Turizm Bakanlığı
Türk mutfak kültürü, sadece yemeğin yapılmasına ilişkin maddi kültürden oluşmamaktadır Yemek yemeye ilişkin bir çok manevi değerler, tutumlar, davranışlar da zengin mutfak kültürümüzde görülmektedir Kuşkusuz bu hususlar, Anadolu'da uzun bir tarihsel gelişim içinde birikmiş bir kültürdür
Erikleme
Anadoluda Niğdede Erikleme denen bir gelenek var Bağlık bahçelik yerlerde insanlar birbirlerine gelir, gider, yer, içer, muhabbet ederler Örneğin bir aile, yemeğe konuklar çağırmıştır Konuklar eve gelince önce bahçeye buyur edilirler Orada birlikte oturup sohbet edilirken bahçedeki meyve ağaçlarından bir şeyler atıştırılır Konuklar ev sahibi tarafından ağaçlardan bir şeyler yemeğe teşvik edilir
Örneğin çağla, badem vs olmamış ham yeşil haldeki şeyler konuklarca bol bol yenilir Böylece karınları şişer, yemek yiyecek halleri kalmaz, ya da yemeği çok az yerler Bu da ev sahibinin yararına olur, fazla masraf etmemiş olur Aslında bunu konuklar da bilirler ve ev sahibiyle birbirlerine Erikleme şakası yaparlar, gülerler
Arkası Yufka
Yufka, ince, hafif anlamındadır Anadoluda yine ev sahibi konuklara yemek ikramı sırasında Arkası yufka, onun için bununla karnınızı iyice doyurun der İlk ikram edilen yemekten daha iyi daha güzel yemeğim yok, yani bundan sonraki hafif şeyler Bu nedenle bununla yetinin anlamında şaka yaparlar Fakat bu da bazen bir şaka olarak söylenir Bir de bakarsınız ilk servisin arkasından pek çok ikramlar gelir Bu kez de konuklar arkası yufka dediğin de bu muydu? diye gülüşürler Bu da Türk konukseverliğinin bir yönüdür
Ay Çöreğinde Osmanlı Parmağı
1683 yılında Türklerin Viyana Kuşatmasında Türk topları Viyana önlerinde gümbürdediğinde, ekmek yapmakta olan fırıncı, öyle bir irkilmiş ki, elindeki hamuru yere düşürmüş Hamur yerde yarım ay biçimini almış ve (Kürosant) ay çöreği böyle doğmuş Hollanda da Amsterdamdaki bir fırında satılan ay çörekleri Avusturyalı bir kişi tarafından oraya getirilmiş ve tanıtılmış
Koyun Sevgisi
Biz Türkler koyun etini severiz ve koyunun her tarafını değerlendiririz Bir başka kültürde hiç koyun eti yenmeyebilir Bir yazarımız bu konuda bir anısını anlatıyor: Bir gece geç vakit büyük bir işkembecide atıştırıyordum Bir turist çift içeri girdi Kadın, yemekler hakkında bilgi istedi O gösterdi ben açıkladım O çorba dedim
Koyun midesinin ufak ufak parçalar halinde çorbası  şu mu, o da koyun beyninin haşlanmışı  Şu mu, o da koyunun ayaklarının kesilmiş parçalarından yapılmış yemek O mu? O da kokoreç Koyunun yavrusunun bağırsağının ufak ufak kesilerek yapılmış yemeği Oradaki koyunun ciğerinin ufak ufak doğranarak   Kadın yüzüme bakarak ufak ufak kesilmiş koyun olmayan bir yiyecek yok mu diye sordu Sonunda yaprak sarma ve yoğurt yediler Tabi ben yaprak sarmanın pirinçli koyun kıymasından yapıldığını söylemedim
Kadın Adaları
Kadınbudu köfte, dilber dudağı, hanım göbeği  Türk yiyeceklerinde neden hanımla ilgili organ adı verilmiş? Eh  At, avrat, silah demişiz de ondan
Sığırcıkların Ağzını Bağlama
Yazarlarımızdan Nizamettin Özbek, Erzincandan konumuzla ilgili şu örneği vermektedir:
Dutu ağaçta ve kurutulma sırasında kuşlardan korumak çok zordur Duta en çok tebelleş olan kuş da Cayik (Sığırcık)lardır Bizim çocukluğumuzda kimi hocalar okuyarak ya da muska yazarak bu kuşların ağzını bağlar, dut yemelerine engel olurlardı Bu bakımdan dut mevsiminde çoğu köylülerin (özellikle kadınlar) ilk işi, nefesi kuvvetli bir hocaya giderek cayiklerin ağzını bağlatmak olurdu
Cacık Yemeği
Yurt dışında bir ülkede bir yabancı aile, Türk kültürünü seven, ona hayran bir ailedir Bu aile bir gün o yörede bulunan Türk diplomat ve memurlarını eve yemeğe davet etmiş Evin hanımı o gün bir de Türk yemeği yapmış ve konuklara bunu bir sürpriz olarak ikram edecekmiş Yemekler yenilip içilirken sıra Türk yemeğine gelmiş Masanın ortasına büyük bir tencere içinde Cacık getirmişler
Sonra onları kaselere koyarak konuklara ikram etmişler Konuklar Türk yemeği olarak ikram edilen cacığı görünce gülüşmeye başlamışlar Çünkü cacık, bir yemek değil, yemekte bir salata, garnütürdür Bu inceliği yabancı hanım bilmediği için onu Türk yemeği olarak ikram etmiş
Sosyete Tuttu
Lahmacunun yalnız ses güzelliği değil, zeka ve yaratıcılığı da geliştirdiği söyleniyor Örnek olarak Ahmet usta gösteriliyor Giderek kızışan lahmacun piyasasında nasıl atak yapabileceğini düşünürken, lahmacun üstüne lahmacun yiyen ve dolayısıyla hızla şişmanlayan Ahmet Ustanın beyninde şimşek çakmış
- Bu lezzetli meretin diyeti neden olmasın  
Formülünü de o anda bulmuş  İnce hamur üstüne piliç kıymasından yapılırsa pekala daha düşük kalorili olabilir, diye düşünmüş Şık ve anlamlı da bir ad uydurmuş yeni ürüne: Lightmacun
Cheeseburger Lezzeti
Yazar Elizabeth Rozin Amerikan yemek kültürünün simgesi olarak:
Cheeseburger, patates kızartma ve bir bardak kolayı ele alarak diyor ki:
- Aslında bu mönüyü oluşturan malzemenin hiçbiri Amerikan kökenli değildir Sığır eti ve peynir Avrupaya ait gıdalardır Ekmek Ortadoğu, ketçap Güneydoğu Asya, domates Meksika, kola Afrika, şeker Hindistan, patates Peru kökenlidir Amerikanın yaptığı bütün dünyanın besinlerini ve tatlarını karıştırarak yeni bir lezzet ve beslenme tarzı elde etmektir Neticede  Bizim ürünleri karıştırıp Amerikan lezzeti diye bize yediriyor, parayı da bir güzel götürüyorlar
alıntı
|