![]() |
Sofra Hazırlama Kuralları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sofra Hazırlama Kurallarımasa düzeni - masay çatal bıçak yerleştirme düzeni - bardak düzenleme şekilleri - masa düzei hakkında püf noktalar Sofra Hazırlama Kuralları MASA DÜZENİ Bir sofrada bir çift konuk için, onur yeri vardır ve bu yerler daima ev sahibi ve sahibesinin sağ taraflarıdır ![]() ![]() Ev sahibi ve sahibesinin karşılıklı iki başa oturduğu, dikdörtgen masalarda, davet edilen misafir sayısı ikiye bölündüğünde tek rakam çıkarsa, ev sahibesi sandalyesini bir sola kaydırır ![]() ![]() Ancak eğer bu tip oturuşlarda davet edilen misafir sayısı ikiye bölündüğünde çift rakam çıkarsa iş daha kolay olur ![]() ![]() ![]() Davet edilen misafir sayısını ikiye böldüğünüzde tek rakam elde ediliyorsa, dikdörtgen masalarda ev sahibi ve sahibesi karşılıklı oturamazlar ![]() ![]() ![]() ![]() Davet edilen misafir sayısı ikiye bölündüğünde çift rakam elde ediliyorsa, o zaman oturuş çok daha kolaydır ve ev sahibi ile ev sahibesi masa başına karşılıklı oturabilirler ![]() ![]() ![]() Yuvarlak masada oturma düzeni mantık olarak da, şekil olarak da dikdörtgen masadan farklı değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Davet edilen misafir sayısıın ikiye bölümüyle elde edilen rakam eğer çiftse, misafirleri oturtmak yine daha kolaydır ![]() ![]() ![]() Yukarıda her oturma şeklini size planlarla göstermeye çalıştık ![]() ![]() SOFRA HAZIRLAMA KURALLARI Bu bölümde yine sizler için sofra kurallarını ele alacağız ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() ![]() 9 ![]() ![]() ![]() 10 ![]() ![]() 11 ![]() ![]() ![]() 12 ![]() ![]() ![]() 13 ![]() ![]() 14 ![]() ![]() ![]() 15 ![]() ![]() ![]() ![]() 16 ![]() ![]() ![]() ![]() 17 ![]() ![]() 18 ![]() ![]() 19 ![]() ![]() 20 ![]() ![]() ![]() 21 ![]() ![]() 22 ![]() ![]() ![]() 23 ![]() ![]() 24 ![]() ![]() ![]() 25 ![]() ![]() 26 ![]() ![]() ![]() 27 ![]() ![]() 28 ![]() ![]() 29 ![]() ![]() 30 ![]() ![]() 31 ![]() ![]() 32 ![]() ![]() SOFRA SERVİS TAKIMLARI Bu bölümde sofra servis takımları hakkında bilgi vermeyi tercih ettik ![]() ![]() Tabaklar… Çorba Tabağı : 22-23 cm büyüklüğünde çukur tabak ![]() Kuver Tabağı : Salonun dekoruna uygun genel görüntü için masanın üzerine önceden konan tabak Yemek Tabağı : Normal düz tabak ![]() Tatlı Tabağı : Yemek tabağından küçük düz tabaklardır ![]() ![]() Ekmek Tabağı : 16-17 cm büyüklüğünde düz yuvarlak tabak Et Suyu Fincanı: İki kulplu fincandır ![]() Çatallar… Yemek Çatalı : Normal 4 taraklı çataldır ![]() ![]() Balık Çatalı : Üç taraklı, yaklaşık 18-19 cm büyüklüğünde bir çataldır ![]() Pasta Çatalı : Üç taraklıdır ve sol tarafındaki tarak daha kalındır ![]() ![]() Küçük Çatal : Normal yemek çatalının biraz küçüğüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Meyve Çatalı : Üç taraklıdır ve meyveye kolayca batabilecek sivri uçları vardır ![]() ![]() İstiridye Çatalı : Üç taraklı ve yaklaşık 15 cm büyüklüğündedir ![]() ![]() Sosis Çatalı : İki ince uzun taraklı ve sivri uçlu bir çataldır ![]() İstakoz Çatalı – Kabuklu Deniz Ürünleri Çatalı : Özellikle İstakoz ve Pağuryaların içindeki etleri çıkarmak için kullanılan bir çataldır ![]() ![]() Bıçaklar… Yemek Bıçağı : Normal yemek bıçağıdır, yaklaşık 21-22 cm büyüklüğündedir ![]() Et Bıçağı : Normal yemek bıçağı ile aynı ancak, biraz daha ufak ve eti iyi kesmesi için ağzının bir kısmı yada tamamı tırtıklıdır ![]() Balık Bıçağı : Yaklaşık 19-20 cm büyüklüğünde, keskin olmayan ve palet şeklinde bir bıçaktır ![]() Meyve Bıçağı : Küçük bıçağın biraz daha küçüğüdür ve daha keskindir ![]() Küçük Bıçak : Yemek bıçağının küçüğüdür, yaklaşık 19-20 cm büyüklüğündedir ![]() ![]() ![]() Peynir Bıçağı : Palet biçimindedir, her yerde bulunmaz ve yerine küçük bıçak kullanılabilir ![]() Tereyağı Bıçağı : İki şekilde tereyağı bıçağı vardır ![]() ![]() Havyar Bıçağı : İki çeşittir ![]() ![]() ![]() Kaşıklar… Çorba Kaşığı : Yaklaşık 20 cm büyüklüğündedir ![]() Tatlı Kaşığı : Çorba kaşığının biraz küçüğüdür, yaklaşık 17-18 cm dir ![]() Et Suyu (Konsome) Kaşığı : Yuvarlak ağızlı kaşıktır ![]() Buzlu Çay Kaşığı – Kokteyl Kaşığı – Frape Kaşığı : Uzun saplı çay kaşığı ![]() Çay Kaşığı : Normal çay kaşığı, yaklaşık 13-14 cm ![]() ![]() Yumurta Kaşığı : Çay kaşığı büyüklüğündedir ![]() Kahve Kaşığı : Çay kaşığının biraz küçüğüdür ![]() Dondurma Kaşığı : Çay kaşığı büyüklüğünde kürek biçimli ve düz ağızlı bir kaşıktır ![]() Servis Takımları… Salata Servis Çatalı – Salata Servis Kaşığı : Yaklaşık 25 cm büyüklüğünde hafif çukur büyük çatal ve kaşık ![]() Yemek Servis Çatalı – Yemek Servis Kaşığı : Yemek dağıtmakta kullanılan yaklaşık 23-24 cm büyüklüğünde çatal kaşık ![]() Balık Servis Çatalı – Balık Servis Bıçağı : 4 taraklı, mala biçimli çatal ve geniş ağızlı palet biçimli bıçak ![]() ![]() Ordövr Servis Çatalı – Ordövr Servis Kaşığı : Geniş ağızlı, hafif çukur ve 4 kısa dişli çatal ve düz iki yanı hafif köşeli kaşık ![]() Et Kesme Çatalı – Et Kesme Bıçağı : Et kesmekte kullanılan sofra takımlarına uygun bıçak ve iki dişli çatal ![]() Sebze Servis Kaşığı – Sebze Servis Çatalı : Hafif çukur, düz uçlu ve iki yan uçları hafif köşelidir ![]() ![]() Çorba Kepçesi : Çorba servisi için kullanılır ![]() Piliç Kesme Makası : En çok aile sofralarında piliç kesmek için kullanılan makas ![]() Kuşkonmaz Servis Paleti : Izgaralı mala biçimli palet ![]() Tost Servis Çatalı : Üç taraklı büyük çataldır ![]() Pavurya Pensi : İstakoz ve böcek için de kullanılır ![]() Kabuklu Deniz Ürünleri Servis Çatalı ve Servis Bıçağı : Yaklaşık 28-29 cm büyüklüğünde 2 dişli çatal ve bıçak ![]() Pasta Servis Pensi : Pastayı bozmadan kavrayabilecek geniş ağızlı pens ![]() Ceviz Pensi : Peynir ile ceviz servis edildiğinde ceviz kırmaya yarayan pens ![]() Şeker Pensi : Kesme şekeri tutmaya yarayan pens ![]() Sos Kepçesi : Sos servis etmede kullanılır ![]() Pudra Şekeri Servis Kaşığı : Altı süzgeç gibi delikli büyük kaşık ![]() Ekmek Bıçağı : Ekmek kesmeye yarayan büyük bıçak ![]() Pasta Bıçağı : Büyük palet biçimli bıçak ![]() Pat Servis Paleti : Su böreği, lazanya, fırın makarna vs ![]() ![]() Pasta Servis Paleti : Mala biçimli bir palettir ve bazı modellerinde bir tarafı biraz keskindir ![]() Dondurma Bıçağı : Büyük palet tipli bıçak BARDAKLAR Bütün içecekler kendi bardağında sunulursa daha güzel olur ![]() ![]() Beyaz Şarap Bardağı : Lale tipi ayaklı bardaklarda yada aynı büyüklükte balon bardaklarda içilir ![]() Kırmızı Şarap Bardağı : Lâle tipi ayaklı bardaklarda veya aynı büyüklükte balon bardaklarda içilir ![]() Konyak Bardağı : Ayaklı konyak bardaklarında içilir ![]() ![]() ![]() Şampanya Bardağı : Flüt bardakta içilir ![]() ![]() Köpüklü Şarap Bardağı : Ayaklı, geniş ağızlı ve kase biçimli bardaklarda içilir ![]() Su bardağı : Ayaklı balon bardaklarda, düz ayaksız bardaklar veya ayaklı lâle tipi bardaklarda içilir ![]() Rakı bardağı : Ayaksız limonata bardaklarında içilir ![]() Viski Bardağı : Düz dipli ağzı geniş bardaklarla da içilir, rakı bardaklarıyla da içilir ![]() Bira Bardağı : Bira bardakları çeşitlidir ![]() ![]() Ancak genellikle fazla kapasiteli bardaklarda içilir ![]() MASAYA BARDAK YERLEŞTİRME ŞEKİLLERİ Şimdi de masaya bardakların nasıl yerleştirildiklerini, sizler için çizdiğimiz planlarla görelim ![]() Yukarıda 2 ve 3 bardak dizilişlerini, aşağıda ise 4 bardak dizilişini görüyorsunuz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|